НКРЕКП поки не підніматиме цини на електрику для бізнесу

Економіка Новини ТЕК
НКРЕКП поки не підніматиме цини на електрику для бізнесу

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), перенесла на ранок вівторка анонсоване на понеділок засідання, на якому планувалося підвищити на 35,7% максимальні ціни на ринку електроенергії з 30 червня.

Відповідне рішення було ухвалено за пропозицією колишнього голови НКРЕКП та члена регулятора Валерія Тарасюка, який запропонував підвищити граничні ціни на ринку “на добу вперед” (РСВ) та внутрішньодобовому ринку (ВСР) у години пікових навантажень з 18:00 до 23:00 одразу на 80% – до 7200 грн за МВт-год, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Він нагадав, що низка гравців ринку пропонували взагалі скасувати прайс-кепи на ринку електроенергії, зокрема її виробники.

“Я особисто також висловлював таку думку. Але сьогодні більшість комісії не погоджується з таким підходом. Якщо ми все-таки прайс-кепи встановлюємо, то я пропоную підвищення прайс-кепів принаймні на 40%, але задля можливості імпорту в тому числі, треба ще подвоїти зростання, тобто на 80% – до 7200 грн за МВт-год з 18:00 по 23:00, у так званий піковий, дефіцитний годинник, коли нам точно потрібен імпорт”, – пояснив Тарасюк.

Він також запропонував затвердити рівень нижнього прайс-кепу на рівні 10 грн за МВт-год.

“Це фактично без нижнього прайс-кепа. Це буде крок назустріч споживачам, оскільки ціна в середньому не так зросте, це не стимулюватиме імпорт у профіцитні години, як це відбувається зараз, водночас буде стимулом для розвитку систем накопичення енергії, перенесення споживання з пікових у профіцитні години”, – додав Тарасюк.

Водночас він зауважив, що регулятор завжди зможе переглянути прайс-кепи у разі потреби.

Головуючий на засіданні член регулятора Руслан Кайдаш зазначив, що до комісії надійшли звернення від Секретаріату Енергоспівтовариства, яке, за його словами, “має радикальнішу позицію щодо регулювання ринку”, а також додатково від НЕК “Укренерго” з певними пропозиціями.

У підсумку Кайдаш призначив засідання з цього питання на 9:00 вівторка, 27 червня.

Як повідомлялося, на засідання 26 червня виносився проєкт постанови НКРЕКП, згідно із яким із 30 червня встановлюються нові максимальні граничні ціни електроенергії на ринку “на добу вперед” (РДН) та внутрішньодобовому ринку (ВДР) у розмірі 5 428 грн за МВт-год – для годин максимального навантаження в мережі (з 7:00 до 23:00) та 2 714 грн за МВт-год – мінімального (з 23:00 до 7:00).

Нові price caps на РДН та ВДР на 35,7% вищі за чинні граничні ціни: 4 000 грн за МВт-год – для годин максимального навантаження, та 2 000,00 грн за МВт-год – мінімального. При цьому мінімальну граничну ціну на електроенергію на РДН та ВДР пропонувалося встановити на рівні 1152,08 грн/МВт-год.

Крім того, регулятор планував підвищити максимальну граничну ціну електроенергії на балансувальному ринку (БР) до 125% ціни РДН замість 120% і знизити мінімальну граничну ціну до 0,01 грн/МВт-год замість 10 грн/МВт-год.

Згідно з проєктом документа, ухвала має набути чинності 30 червня 2023 року, але не раніше дня її оприлюднення на офіційному вебсайті НКРЕКП.

Нагадаємо, НКРЕКУ 31 травня скасувала дію прайс-кепів на ринку електроенергії з 30 червня 2023 року.

Новини

21 Травня 2024

Виробники будматеріалів потребують підтримки з боку держави

Відключення світла не припиняться після перегляду тарифу – експерт

Китай планує збільшити власне виробництво залізорудного концентрату

Після підвищення акцизу пальне в Україні коштуватиме 80 грн/літр

ЄС ініціює антидемпінгове розслідування щодо імпорту труб з Китаю

ArcelorMittal закликає Німеччину до більш реалістичної стратегії декарбонізації

У березні цього року промвиробництво ЄС зросло на 0,6%

За чотири місяці через українсько-польські переходи УЗ перевезла більше всього руди

Китай з початку року збільшив експорт коксу майже на чверть

Японським металургам загрожує дефіцит металобрухту через відмову від конвертерного виробництва сталі

Україна щороку отримуватиме 2,5-3 млрд євро від заморожених російських активів

Атаки на українську енергосистему призвели до уповільнення темпів зростання ВВП

Німеччина схвалила план США про гроші для України з активів рф

Австрія надасть Україні ще 5 млн євро на відновлення енергетичної інфраструктури

Автогаз у мережах АЗС трохи подешевшав

Укрнафтобурінню суд не дозволив відновити видобуток на Сахалінському родовищі

ВСІ НОВИНИ ⇢