Послаблення китайської економіки позначається на компаніях по всьому світу

Економіка Новини
Послаблення китайської економіки позначається на компаніях по всьому світу

Китайська економіка, яка, на думку багатьох експертів, мала бути двигуном глобального економічного підйому в 2023 році, демонструє слабке зростання, незважаючи на зняття ковідних обмежень, і це викликає тривогу по всьому світу.

Глобальні інвестори виводять кошти з китайських акцій, а інвестбанки, включно з Goldman Sachs Group Inc. і Morgan Stanley, погіршують рекомендації для фондового ринку КНР. Зарубіжні фонди вивели $10,7 млрд з ринку акцій КНР за 13 сесій до 23 серпня включно, повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на Bloomberg.

Японія в липні зафіксувала перше більш ніж за два роки зниження експорту у зв’язку зі скороченням попиту на автомобілі та чипи в Китаї. Центробанки Південної Кореї і Таїланду відзначили слабке відновлення економіки КНР як причину погіршення ними прогнозів економічного зростання своїх країн.

Компанії в усьому світі наголошують у звітах на слабких результатах бізнесу в Китаї і висловлюють занепокоєння з приводу падіння попиту в країні, пише газета Financial Times.

“Попит у Китаї дуже млявий”, – зазначає головний виконавчий директор американського виробника напівпровідникових компонентів Vishay Intertechnology Джоел Смейкал.

“Настільки вибухового зростання попиту в КНР, на яке всі сподівалися, не відбувається”, – каже Хосе Феррейра Невес, який відповідає за сегмент електронної комерції в британській Farfetch.

Caterpillar Inc. повідомила, що попит на будівельне обладнання в Китаї в минулому кварталі був нижчим, ніж очікувалося, а глава Citigroup Inc. Джейн Фрейзер заявила про “велике розчарування” результатами бізнесу банку в КНР.

Економіка КНР почала втрачати імпульс до зростання в другому кварталі поточного року, що знайшло відображення в статданих, які показали зниження експорту, ослаблення темпів підвищення роздрібного продажу і спад у сфері нерухомості.

Обсяг ВВП Китаю у квітні-червні збільшився лише на 0,8% порівняно з попередніми трьома місяцями, коли він зріс на 2,2% у поквартальному вираженні.

Головний інвестиційний директор MegaTrust Investment Ці Ван каже, що не може пригадати, щоб настрій споживачів і представників бізнесу був настільки ж негативним.

“Це не просто циклічна проблема. Це вже щось структурне”, – каже експерт, думку якого наводить FT.

“Люди в Китаї не задоволені і не відчувають довіри до свого уряду, – каже Мартін Брудермюллер, гендиректор німецької хімкомпанії BASF, що є одним з найбільших іноземних інвесторів у КНР. – Вони платять великі суми за освіту своїх дітей. При цьому безробіття серед молоді становить 20%. Люди втрачають гроші на ринку нерухомості, і вони з великою обережністю витрачають гроші”.

“Фундаментальні фактори на наступні десятиліття не змінюються, але не варто очікувати, що відновлення темпів зростання в КНР почнеться в другому півріччі”, – зазначив Брудермюллер.

Майке Шух, головний фінансовий директор іншої німецької хімкомпанії – Evonik – говорить про “дуже повільне” зростання в Китаї, відзначаючи тривали кризу в будівельній сфері та високе безробіття, особливо серед молоді.

Китайські туристи менше подорожують за кордон, і головний виконавчий директор Booking Holdings Гленн Фогель не очікує відновлення туристичного потоку з країни найближчим часом.

Результати окремих компаній є винятком із загального тренду. Так, Apple збільшила продаж у КНР у третьому фінкварталі на 8% після їх зниження на 3% у другому фінкварталі.

Starbucks Corp. заявила, що слабке відновлення китайської економіки не мало “помітного впливу” на її виторг у минулому кварталі, а Walmart Inc. зафіксувала 22-відсоткове зростання виторгу в КНР.

Американський дім моди Ralph Lauren Corp. повідомив, що його продаж у Китаї зріс більш ніж удвічі, і в компанії очікують, що країна залишиться для неї одним із ринків, які найшвидше зростають.

Німецький промисловий конгломерат Siemens упевнений у довгострокових перспективах ринку КНР, незважаючи на різке скорочення нових замовлень на його продукцію в Китаї останнім часом. Rio Tinto висловлює “обережний оптимізм” щодо економіки КНР.

Як позитивний фактор експерти відзначають, що слабке зростання в Китаї стримує підвищення глобальних цін на нафту та інші сировинні товари. Це сприятливо, зокрема, для США і Великої Британії, які продовжують боротьбу з інфляцією.

Однак затягування економічного спаду в Китаї радше нашкодить, ніж допоможе світовій економіці, попереджають аналітики.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢