Чехія сподівається отримати виняток із санкцій для імпорту російської сталі

Металургія Новини
Чехія сподівається отримати виняток із санкцій для імпорту російської сталі

Міністр промисловості і торгівлі Чехії Йозеф Сікела вважає, що Чехія отримає виняток із санкцій для імпорту російської сталі. Про це він заявив сьогодні в Брюсселі перед зустріччю міністрів торгівлі ЄС, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Ceske Noviny.

Остравська металургійна компанія Vítkovice Steel прагне продовжити пільгу на імпорт російської сталі до 2028 року. Продовження пільги розглядається в рамках переговорів щодо дванадцятого пакета санкцій проти Росії, який нещодавно був представлений Європейською комісією.

“Я твердо вірю, що буде збережено підхід, що санкції повинні в першу чергу шкодити тому, проти кого вони спрямовані, а не тому, хто їх застосовує, і що в цьому випадку ми отримаємо дозвіл”, – сказав Сікела.

Проєкт дванадцятого пакета санкцій був представлений Єврокомісією в середині листопада. У ньому йдеться про введення санкцій проти понад 120 фізичних або інших осіб за “їхню роль у підриві суверенітету і територіальної цілісності України”, заявив тоді глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Пакет санкцій ще має бути схвалений країнами-членами ЄС, що може бути ускладнено через застереження з боку Угорщини або Словаччини. Однак, подейкують, що він має бути схвалений до Різдва.

З іншого боку, Чехія, зокрема компанія Vítkovice Steel, в рамках переговорних заходів, просить продовжити звільнення від санкцій для імпорту російської сталі до 2028 року. Нинішнє звільнення має діяти лише до наступного року. На додаток до Чехії, Бельгія та Італія також прагнуть отримати виняток.

Товсті листи виготовляються зі сталі російської компанії НЛМК. Якби виняток припинив свою дію, це могло б спричинити кризу в чеській будівельній галузі або автомобільній промисловості, заявила нещодавно в інтерв’ю ČTK прессекретар Vítkovice Steel Яна Дронська.

За словами міністра Сікели, є дуже мало постачальників, які виробляють ці так звані ворота.

“Постачальники з Китаю не виробляють ворота належної якості, і до певної міри існує також велика ненадійність з боку постачальників”, – додав чеський міністр, зазначивши, що шукають інші рішення, але наразі немає жодного хорошого варіанту.

За словами Марека Вошаліка з Міністерства промисловості, щорічне споживання чеської промисловості з перспективою до 2024 року, що стосується цього матеріалу, становить близько 500 тис. тонн. Прохання про продовження звільнення було подано на основі консультацій з представниками чеської металургійної промисловості.

“Для деяких операцій ця сировина є ключовою, і без неї виробництво не могло б продовжуватися”, – додав він. Товстий лист використовують, наприклад, у будівництві мостів, сталевих цехів, вітрових електростанцій та інших конструкцій.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢