Україна запропонує створити єдиний євроатлантичний простір оборонної промисловості

Машинобудівництво Металообробка Новини
Україна запропонує створити єдиний євроатлантичний простір оборонної промисловості

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на першому засіданні Ради Україна-НАТО на рівні глав зовнішньополітичних відомств країн-членів Альянсу має намір порушити питання щодо створення спільного євроатлантичного простору оборонної промисловості.

Про це він сказав журналістам у середу в Брюсселі перед початком засідання Ради Україна-НАТО, повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

“Я прийшов подякувати союзникам за постійну підтримку України і донести меседж про важливість значного нарощення виробництва зброї, боєприпасів та іншої військової техніки. Маємо створити євроатлантичний спільний простір оборонної промисловості. Це єдиний спосіб не лише продовжувати допомагати Україні на достатньому рівні, але також і для гарантування безпеки та обороноздатності самих країн НАТО”, – сказав міністр.

Другий меседж для союзників, за словами Кулеби, полягає в тому, що “ми повинні продовжувати битися; Україна не має наміру відступати, наша стратегічна мета – територіальна цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів з 1991 року – залишається незмінною, і ніщо не зупинить нас”. “Проблема тут не лише в безпеці України, а й у безпеці всього євроатлантичного простору”, – наголосив глава МЗС.

Відповідаючи на запитання, чи вважає він, що Україна отримує достатньо підтримки в той час, коли Угорщина блокує EUR50 млрд допомоги, Словаччина припинила підтримку і є велика невизначеність з боку США, Кулеба сказав: “Ми переходимо мости, коли приходимо до них. Тому, по суті, коли виникає реальна проблема, ми її вирішуємо. Але політика є політика. Люди говорять різні речі. Учора мав продуктивну зустріч із міністром закордонних справ Словаччини. І я можу вам сказати, що ми чудово розуміємо одне одного. Він ще раз повторив, що центр технічного обслуговування української важкої техніки продовжуватиме функціонувати в Словаччині, контракти між українськими й словацькими компаніями з виробництва зброї триватимуть, тому я не бачу в цьому ризику”.

Щодо Угорщини український міністр порекомендував “почекати два тижні й подивитися, чим це закінчиться” (йдеться про саміт ЄС, що відбудеться в Брюсселі 14-15 грудня – ІФ-У). Він також висловив сподівання, що і Конгрес США знайде рішення, яке “буде в найкращих інтересах американського народу”. “Найкращий спосіб уникнути відправлення своїх солдатів на війну – це допомогти іншій країні битися. Я хотів би наголосити ще раз, що Україна ніколи не просила “американського чобота на землі” (йдеться про присутність американської армії на українській території – ІФ-У). І це принципове питання, це те, що відрізняє нас від інших. Наша угода дуже чесна – ви даєте нам усе, що нам потрібно, ми ведемо боротьбу, ми не просимо вас пожертвувати своїми життями”, – деталізував Кулеба.

Він також негативно відповів на запитання про “тупикову ситуацію” на лінії фронту. “Немає ніякого тупика”, – сказав міністр.

Коментуючи можливість миру в обмін на території та членство в НАТО, Кулеба сказав: “Ці люди мають радити це своїм власним урядам – здати свої території, своїх людей. І якщо вони це зроблять, то я готовий вислухати їхні аргументи, але чомусь завжди легко порадити комусь іншому здатися й піти на поступки. Спочатку вони мають зробити це самі”.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢