В Європі закінчилася енергетична криза

Екологія Економіка Новини
В Європі закінчилася енергетична криза

Ринковий аналітик Reuters Джон Кемп заявив, що у Європі енергетична криза, гостра фаза якої тривала з середини 2021 року до кінця 2022 року, закінчилася і ринки енергоносіїв адаптувалися.

Залишкова проблема Європи полягає в заміні відносно дешевого російського газу на відносно дорогий скраплений (СПГ), що загрожує промисловій конкурентоспроможності, повідомляє Reuters.

Кемп наголосив, що ця проблема для Європи є “хронічною”, а не кризовою. Він розповів, що енергетичну кризу спричинило рекордне зростання цін на нафту, газ, вугілля та електроенергію.

Це змусило домогосподарства та компанії швидко скоротити їхнє використання. Окрім того, запроваджені після повномасштабного вторгнення росії в Україну санкції проти країни-агресорки призвели до перебоїв у постачанні енергоресурсів.

Вони вже були обмежені через відновлення промислового виробництва після пандемії коронавірусу.

“Але через 18-24 місяці гостра фаза пристосування завершується, запаси енергії стають комфортними, а ціни повертаються до довгострокових середніх значень з поправкою на інфляцію, – пояснив аналітик. – У майбутньому, безсумнівно, буде більше потрясінь, але зрив, пов’язаний із закінченням пандемії та вторгненням Росії в Україну, позаду. Ринки адаптувалися”.

Кемп зазначив, що ринки нафти, газу та вугілля зазнали дещо різного процесу пристосування. Проте всі ці процеси були варіаціями швидшого зростання виробництва та повільнішого зростання споживання.

Окрім того, на коригування ринків вплинули: високий рівень виробництва гідроенергетики в Бразилії, що скорочує потребу в імпорті СПГ; надзвичайно м’яка осінь у Північно-Західній Європі у 2023 році.

“Спільним фактором є величезний масштаб зростання цін у 2021 і 2022 роках, який прискорив і переніс процес адаптації на відносно короткий період. У результаті після жорстоко болісної адаптації у 2021 та 2022 роках виробництво, споживання та запаси стали набагато комфортнішими до кінця 2023 року та у 2024 році, і фаза кризи закінчилася”, – додав він.

Нагадаємо, дослідження міжнародної страхової компанії Allianz Trade показало, що повторення енергетичної кризи в Єврозоні взимку 2023-2024 років малоймовірне.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢