ЄС може відновити справу СОТ проти США через суперечку зі сталевих та алюмінієвих мит

Новини
ЄС може відновити справу СОТ проти США через суперечку зі сталевих та алюмінієвих мит

Євросоюз розглядає можливість відновлення справи у Світовій організації торгівлі (СОТ) проти США через суперечку щодо тарифів на імпорт сталі та алюмінію часів адміністрації Трампа. Тоді сторони встановили взаємні мита на товари на суму понад $10 млрд, повідомляє Bloomberg.

За словами джерел, відновивши справу СОТ, ЄС залишить відкритими двері для запровадження тарифів у майбутньому, водночас продовживши врегулювання, яке дозволить уникнути повернення мит на мільярди доларів експорту вже на початку наступного року. Брюссель ще має ухвалити остаточне рішення.

Торговельна суперечка між сторонами розпочалася за часів Трампа, коли було введено мита на європейську сталь і алюміній за секцією 232, що спонукало Євросоюз вжити обмежувальних заходів у відповідь. У 2021 році, за адміністрації Байдена, сторони досягли тимчасового перемир’я та дали собі дворічний строк для досягнення згоди щодо Глобальної угоди про стале виробництво сталі та алюмінію (GSA), яка мала покласти край взаємним тарифам.

У рамках цих домовленостей США частково скасували тарифи за секцією 232, запровадивши набір тарифних квот (TRQ), що дозволяли ввезення до Сполучених Штатів 3,3 млн т європейської сталі на рік та 384 тис. т алюмінію без застосування імпортного мита. ЄС заморозив усі свої обмежувальні заходи. За даними Євросоюзу, це створило незбалансовану ситуацію, коли експортери блоку сплачували понад $350 млн мита на рік.

Оскільки переговори по GSA зайшли в глухий кут, сторони ведуть діалог про продовження умов перемир’я. США прагне до продовження статус-кво після американських виборів до кінця 2025 року. ЄС просить замінити поточну систему TRQ, яка включає як десятки квартальних квот, так і категорій сталі, річними квотами, які б краще відображали історичні торговельні потоки.

За даними джерел, адміністрація Байдена поки що відхилила цей запит. Однак багато країн-членів ЄС не бажають відповідати на цю відмову повторним введенням тарифів на деякі американські товари через побоювання, що це може допомогти Трампу на виборах наступного року. Втім Сполучені Штати все ж можуть піти на деякі незначні поступки.

За словами Сема Лоу, партнера міжнародної консалтингової компанії Flint Global, ЄС, можливо, зміг би домогтися від США покращення адміністрування квот, але це вимагало б затягування процесу до кінця року. Водночас держави-члени не хочуть повернення тарифів.

Новини

3 Травня 2024

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

Ferrexpo скоротила викиди вуглецю на 32%

Тарифи на електроенергію швидко та суттєво зростуть – НБУ

Нафтогаз запропонував Туреччині зберігати газ в українських підземних сховищах

Інфляція в єврозоні у квітні 2024 року зросла на 2,4%

Зеленський вимагає поєднати захист енергетики та забезпечення українців електрикою

ОЕСР очікує на пришвидшення темпів зростання світової економіки

Туреччина призупинила всю торгівлю з Ізраїлем

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

ВСІ НОВИНИ ⇢