Енергоатом підписав із Westinghouse контракт на закупівлю реакторної установки для першого в Україні атомного блоку AP1000

Економіка Новини
Енергоатом підписав із Westinghouse контракт на закупівлю реакторної установки для першого в Україні атомного блоку AP1000

Президент НАЕК “Енергоатом” Петро Котін і CEO Westinghouse Патрік Фрагман у неділю в Києві підписали контракт на закупівлю реакторної установки для першого в Україні атомного енергоблоку (АЕС) за технологією AP1000.

“Це означає, що ми розпочинаємо практичну реалізацію нашого курсу на повний відхід від радянсько-російських технологій, і співпраці з нашими американськими партнерами для посилення енергетичної безпеки України та оновлення нашої атомної енергетики”, – сказав міністр енергетики України Герман Галущенко.

За його словами, установка вже виготовлена і наразі перебуває у США. Будівельні роботи на майданчику Хмельницької АЕС розпочнуться після ухвалення необхідного законодавства Верховною Радою України.

“Ми йдемо в досить скоординованому графіку. Зараз завершуємо роботу з техніко-економічним обґрунтуванням, далі має бути ухвалено відповідний закон (про будівництво Х5/Х6 – ІФ)”, – уточнив міністр.

Галущенко нагадав, що фінансування здійснюватиметься за рахунок власних коштів “Енергоатому” і залученого кредитування U.S. Exim Bank, а вартість будівництва одного блоку AP1000 оцінюють приблизно в $5 млрд.

Зі свого боку Котін уточнив, що після ухвалення закону компанія буде готова в найкоротші терміни почати будівельні роботи зі спорудження блоку, який додасть 1,1 ГВт встановленої електричної потужності в енергосистему країни.

“Укладеним сьогодні контрактом ми ставимо крапку в закупівлі обладнання для одного блоку, тобто гарантуємо, що це обладнанням ми купуємо, і воно буде в нас встановлене”, – сказав очільник “Енергоатома”.

Очільник Westinghouse нагадав, що п’ять блоків AP1000 вже побудовані й експлуатуються на АЕС у США та Китаї, і ще п’ять блоків майже готові до початку роботи. “Ці реактори вже працюють у США та Китаї. У частині вартості електроенергії в Китаї AP1000 дуже конкурентоспроможні навіть на тлі їхньої дуже розвиненої енергетики”, – наголосив Фрагман.

Як повідомлялося, у вересні 2021 року “Енергоатом” і Westinghouse підписали меморандум про будівництво п’яти енергоблоків АЕС в Україні. У червні 2022 року компанії підписали угоди про збільшення кількості ядерних енергоблоків, що будуватимуться за технологією AP 1000 в Україні, з п’яти до дев’яти одиниць, і про створення в країні інженерно-технічного центру Westinghouse.

У липні 2022 року компанії уклали контракт на розробку оновленого техніко-економічного обґрунтування будівництва двох блоків AP1000 на майданчику Хмельницької АЕС в Україні.

Президент відділу Energy Systems (Westinghouse Electric Company) Девід Дюрем в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” в червні 2023 року повідомив, що відповідати за вибір і управління будівельними компаніями буде НАЕК “Енергоатом”, а роль Westinghouse полягає в наданні технологій, інженерного забезпечення та обладнання.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢