Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Економіка Металургія Новини Точка зору Транспорт
Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Стабільні тарифи державних монополій допоможуть не тільки пришвидшити темпи відновлення української промисловості, але й допоможуть “Укренерго” та “Укрзалізниці” збільшити власні доходи. Таку думку в коментарі МінПрому висловив голова Федерації металургів України Сергій Біленький.

“Говорити про якісь державні преференції чи допомогу і до війни було не дуже модно, а зараз це неправильно, але є певні заходи стимулювання промисловості, які держава могла б робити без певних витрат грошей. Просто проводити більш розумну та далекоглядну економічну політику”, – відзначив він.

С.Біленький зокрема звернув увагу на те, що “Укрзалізниця” з початком війни втратила половину вантажообігу і за рахунок високого рівня постійних витрат перебуває у складній фінансовій ситуації. “Ії можна виправити двома шляхами – або підвищити тарифи або за допомогою держави дати можливість розвиватись галузям, які є клієнтами “Укрзалізниці”, таким чином збільшити вантажообіг і велика частина проблеми відпаде сама собою, тому що доходи та прибутки компанії збільшаться. Але такими шляхами в нас чомусь йти не хочуть ані державні органи влади ані Укрзалізниця, і тому маємо одну з найбільших проблем – тарифи державних монополій”, – відзначив голова ФМУ.

Він підкреслив, що державні монополії підвищуючи тарифи зокрема аргументують це необхідністю виплачувати раніше взяті кредити, але в них існує можливість їх реструктуризації. “У державних компаній можливостей в плані реструктуризації боргів набагато більше, – підкреслює С.Біленький. – Можна пробувати працювати над реструктуризацією цих кредитів, на перенесення їх на пізній період. У питанні реструктуризації боргів для державних компаній, на відміну від приватних, компромісу достигнути легше, тому що за ними стоїть держава як певний гарант”.

Крім того для приватних компаній додаються у певні валютні обмеження, які були введені Національним банком. “На сьогоднішній день заборонено погашення зовнішньої заборгованості, заборонена виплата дивідендів, що ще більш поглиблює і так вкрай складну ситуацію. Наші приватні компанії сьогодні фактично сам на сам з викликами. Зовнішнє фінансування залучити неможливо, внутрішні інвестори все що могли власники бізнесу вже зробили і це стосується не тільки гірничо-металургійного комплексу, але й всій промисловості”, – говорить голова ФМУ.

На його думку, якщо “Укренерго” вдасться провести ефективні переговори щодо реструктуризації боргів, то від цього виграють всі. В першу чергу виграє сама “Укренерго”, яка позбудеться необхідності у короткостроковій перспективі знаходити великі обсяги коштів, які мають йти на погашення кредитів, а зможе зробити це у більш спокійному режимі у післявоєнний період чи принаймні через кілька років, коли ситуація стабілізується.

“А можна знов таки на цих питаннях акцент не ставити, а пропонувати підвищення тарифів на передачу електроенергії. Це менш складно, навіщо напрягатися, якщо є якісь галузі, які ледве дихають, пускай вони ще заплатять. Це ж не проблема “Укренерго”, що якісь заводи зупинились, люди залишились без роботи, а бюджет без податків. Тому мабуть все ж таки на рівні Кабінету міністрів ці питання повинні розглядатися тими людьми хто має більш широку картину того, що відбувається в економіці”, – резюмував С.Біленький.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢