Китай заборонив експорт технологій рідкоземельних металів

Металургія Новини
Китай заборонив експорт технологій рідкоземельних металів

Китай, який є найбільшим світовим виробником рідкоземельних матеріалів, необхідних для виробництва акумуляторних батарей і напівпровідникових інтегральних мікросхем, заборонив експорт технологій їх обробки та розділення. Про це повідомляє Міністерство торгівлі Китаю, передає Укрінформ.

Рішенням Мінторгівлі відповідні технології включені до “Каталогу технологій, експорт яких заборонено та обмежено”.

Йдеться про передачу за межі країни технологій виробництва неорганічних неметалевих та малорозмірних неорганічних неметалевих матеріалів, технології рафінування, обробки й утилізації рідкоземельних елементів та технології виготовлення інтегральних мікросхем.

Зазначається, що метою внесення цих технологій до каталогу заборонених для експорту є захист національної безпеки та суспільних інтересів жителів Китаю.

Оскільки на Китай припадає 90% світового виробництва рідкоземельних металів, експерти розцінюють такі дії Пекіна як черговий крок в ескалації конкуренції із Заходом за контроль над критично важливими мінералами.

У серпні Китай запровадив обмеження на експорт галію та германію – критичних матеріалів для виробництва мікросхем, а з 1 грудня встановив експортний контроль для кількох типів графіту, необхідного у виробництві різного роду акумуляторних батарей (АКБ), від мобільних телефонів до електромобілів.

Європейський Союз, США та ряд інших провідних світових виробників сучасних мікросхем і АКБ вже шукають заміну китайським поставкам.

Рідкісноземельні метали – це група з 17 хімічних елементів, які використовуються для виготовлення напівпровідників, АКБ для електромобілів, вітрових турбін та сучасної електроніки.

Китай досить швидко освоїв процес екстракції та очищення цих мінералів, тоді як західні компанії стикнулися з технічними труднощами та проблемами невідповідності виробничих процесів екологічним вимогам.

Західні експерти зауважують, що ряд країн, зокрема, Сполучені Штати, Японія і Франція, мають технологію сепарації рідкоземельних елементів, але Китай володіє технологіями найвищої ефективності їх видобутку й очищення, через що має економічну перевагу.

Фахівці зауважують, що Китай уже понад 15 років перешкоджає переданню такого роду своїх технологій іншим країнам, тому не зрозуміло, яким чином ці технології можуть експортуватися.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢