Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

Економіка Металургія Новини
Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

Канадська гірничорудна компанія Black Iron Inc. з активами в Україні має намір подати оновлену пропозицію до Кабінету міністрів України в рамках інвестиційної угоди щодо Шиманівського залізорудного проекту.

Згідно з прес-релізом компанії в четвер, вона отримала відповідь від Мінекономіки за своєю угодою про підтримку інвестицій, в якій пояснюється, що дія законодавства наразі завершується і Black Iron буде зобов’язана оновити і повторно подати заявку.

“Black Iron розуміє, що основна увага українського уряду зосереджена на війні. На жаль, ті, хто не бере безпосередньої участі у військових зусиллях, не працюють більш конструктивно і своєчасно з інвесторами, оскільки Black Iron розуміє, що на сьогоднішній день жодна інвестиція не була здійснена з підписанням угоди”, – констатується в заяві.

Підписання інвестугод із Black Iron та іншими значущими інвесторами важливе для підвищення рівня життя звичайних українців шляхом підтримки прямих іноземних інвестицій, необхідних для відновлення України та пожвавлення її зруйнованої війною економіки.

Крім того, підкреслюється, що склад міністрів, який постійно змінюється, у поєднанні з тим, що на доопрацювання закону про інвестиційні угоди пішло понад два роки, ускладнює інвестування компаніями у відновлення України. По суті, вкрай важливо, щоб урядовці України, які не беруть безпосередньої участі у військових діях, були зосереджені на активній роботі із залученими великими інвесторами, такими як Black Iron, для підготовки практичних рішень із відновлення країни.

“Керівництву Black Iron повідомили, що оновлене законодавство щодо угод про підтримку інвестицій перебуває на стадії остаточного розгляду та має бути опубліковане протягом наступних кількох тижнів. Після публікації цього закону компанія Black Iron має намір оновити свою заявку на Інвестиційну угоду та підтверджуючу документацію для повторної подачі, сподіваючись отримати прямішу та своєчаснішу участь у доопрацюванні Інвестиційної угоди для подачі на затвердження Кабінету міністрів України”, – резюмує компанія.

Як повідомлялося, Black Iron Inc. продовжує просування Шиманівського залізорудного проєкту, визначивши для себе пріоритетний напрямок у вигляді укладення інвестиційної угоди з урядом країни. Основним питанням залишається отримання в користування земельної ділянки, що перебуває у віданні Міністерства оборони. Обговорення з відомством привели до угоди про попередню суму коштів, яку Black Iron повинна буде виплатити як компенсацію за отримання цієї ділянки землі у своє користування.

Компанія також заявила про розгляд нових потенційних проектів.

Black Iron у жовтні 2010 року придбала в інвестгрупи EastOne українського бізнесмена Віктора Пінчука кіпрську “дочку” Geo-Alliance Ore East Limited разом з ліцензіями за $13 млн, потім перейменувавши її в BKI Cyprus. Основні активи – 99% у ТОВ “Шимановське Стіл” і “Зеленівське Стіл” (обидва – Дніпро).

У липні 2013 року після низки проблем з реалізацією проекту Black Iron Inc. повідомила про угоду з найбільшою українською гірничо-металургійною групою “Метінвест” щодо розвитку своїх залізорудних активів. Metinvest B.V. заплатила Black Iron Inc. $20 млн і придбала 49% у BKI Cyprus. Однак пізніше “Метінвест” вийшов з проекту.

Шимановське залізорудне родовище оточене п’ятьма іншими діючими видобувними підприємствами, зокрема залізорудним комплексом ArcelorMittal. Наявна інфраструктура, включно з доступом до електроенергії, залізничних і портових об’єктів, на думку Black Iron, дасть змогу швидко реалізувати проєкт до стадії виробництва.

Згідно з презентацією від травня 2021 року, очікувані капітальні інвестиції в запуск першого етапу оцінюють у $452 млн, другого – $364 млн. У межах проєкту передбачалося будівництво фабрики з випуску залізорудної сировини преміумкласу із вмістом заліза понад 68% потужністю 4 млн тонн на рік на першому етапі та 8 млн тонн на рік – на другому

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢