Уряд має забезпечити безперешкодний експорт морем для української металургії

Економіка Металургія Новини
Уряд має забезпечити безперешкодний експорт морем для української металургії

Найважливіше, що наразі може зробити уряд для української металургії – забезпечити безперешкодний експорт морем. Про це заявила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко під час відвідин промислових підприємств Дніпропетровщини, повідомила пресслужба Мінекономіки.  

«Металургія завжди була фундаментальною галуззю української економіки. До вторгнення РФ в Україну ГМК створював близько 10% ВВП і приносив близько третини валютної виручки від всього товарного експорту. Ця галузь завжди була і залишається експортноорієнтованою. За кордон постачали понад 80% металопродукції”, – нагадала вона. 

За словами Свивриденко, у цьому напрямку є важливе досягнення. 

«У вересні тимчасовим морським коридором пішли перші судна з металом. А в листопаді ми зафіксували загальне зростання експорту морем на 70%. Експорт металу починає працювати. Це означає, що металурги й гірники матимуть роботу, а український бюджет отримуватиме додаткові податки”, – зазначила міністр економіки. 

Вона додала, що нині уряд працює над повним розблокуванням морської логістики та запуском механізму страхування суден, який вже напрацьований.

На Дніпропетровщині Свириденко ознайомилась з виробництвом, інвестиційними планами та перевірки ефективності державних програм стимулювання економіки. Зокрема, були відвідані дніпровські підприємства «Біосфера» та «Інтерпайп НТЗ», нікопольські «Ніко Тьюб» та «Сентравіс», а також «Арселор Мітал Кривий Ріг».

Так, «Біосфера» вдало скористалась державною кредитною програмою «5-7-9», а вже у січні 2024 року запускає новий цех з виробництва чаю, у проєкт інвестовано близько $20 млн.

«Інтерпайп» наразі реалізує три інвестпроєкти, найбільший з них, вартістю близько $40 млн – будівництво нової ділянки термообробки труб. Ще два проєкти впроваджуються у залізничному дивізіоні на заводі «Інтерпайп НТЗ» в Дніпрі.

Нікопольська компанія «Сентравіс» на перше півріччя 2024 року запланувала модернізацію трубопресової лінії. Це дасть змогу скоротити відходи металу у процесі виробництва. Обсяг інвестицій у цей проєкт – близько $3,5 млн. 

«Арселор Мітал Кривий Ріг» наступного року планує збільшити завантаженість виробничих потужностей з 30 до 50%. Підприємство запланувало інвестиції у виробництво обсягом $150 млн. Найбільший проєкт – будівництво хвостосховища «Карта ІІІ», яке забезпечить сталу роботу підприємства на наступні десятиліття.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢