Запоріжсталь знизила собівартість виплавки чавуну

Економіка Металургія Новини
Запоріжсталь знизила собівартість виплавки чавуну

Запорізький металургійний комбінат “Запоріжсталь” знову ввів в експлуатацію установку з вдування пиловугільного палива (ПВП) для зниження собівартості виплавки чавуну.

Згідно з інформацією компанії у Facebook, через нестабільне електропостачання та логістичні обмеження, пов’язані з повномасштабною війною, роботу обладнання було тимчасово зупинено.

“Тепер завдяки команді доменників #Запоріжсталь обладнання знову в строю і працює за рахунок вдування в домни подрібненої фракції вугілля. Використання технології пиловугільного палива знижує собівартість чавуну, не впливаючи на його якість, і підвищує продуктивність запоріжсталівських домен”, – уточнюється в повідомленні комбінату.

Як повідомлялося, комбінат “Запоріжсталь” перейшов на застосування енергоефективної технології вдування ПВП у доменному виробництві в жовтні 2011 року: реалізацію проекту було розпочато в першому кварталі 2008 року, контракт на поставку технології й устаткування було укладено ще в 2006 році з німецькою компанією Küttner.

Комбінат став третім метпідприємством в Україні, яке впровадило у себе технологію вдування ПВП – після Донецького метзаводу (ДМЗ) і Алчевського меткомбінату (Луганська обл.). Технологія передбачає подачу вологого коксу марки ПВП на млини помелу, де вугілля подрібнюють до пилу – частинки розміром менше 90 мікрон. Тут же воно осушується і вдувається в осередок горіння – в горн доменної печі.

“Запоріжсталь” окупила витрати на будівництво установки ПВП вартістю близько 1 млрд грн, зокрема 350 млн грн на спорудження базисного складу вугілля (БСВ), за 1,5 року після введення в експлуатацію. Застосування технології ПВП дало змогу збільшити продуктивність доменних печей у середньому на 10-15%.

“Запоріжсталь” за дев’ять місяців 2023 року скоротила чистий збиток на 91,8% порівняно з аналогічним періодом 2022 року – до 236,623 млн грн з 2 млрд 883,850 млн грн, її чистий дохід за цей період зріс на 9,2%, до 41 млрд 329,014 млн грн. Нерозподілений прибуток на кінець вересня-2023 становив 28 млрд 961,786 млн грн.

“Запоріжсталь” завершила 2022 рік із чистим збитком у розмірі 4 млрд 864 млн 684,828 тис. грн, тоді як у 2021 році отримала чистий прибуток 16 млрд 809 млн 158,412 тис. грн.

“Запоріжсталь” – одне з великих промислових підприємств України, продукція якого широко відома і має попит на внутрішньому ринку та в багатьох країнах світу.

За даними НДУ на третій квартал 2023 року, у власності компанії ТОВ “Київ сек’юрітіз груп” – 24,5003% акцій “Запоріжсталі”, ТОВ “Мідланд Кепітал Менеджмент” (обидва – Київ, зареєстровані за однією адресою) – 11,2224%, Global Steel Investments Limited (Велика Британія) – 12,3466%, Metinvest B.V. (Нідерланди) – 47,0032%.

Раніше повідомлялося, що ефективна частка володіння групою “Метінвест” акціями меткомбінату “Запоріжсталь” залишається на рівні 49,9%.

“Запоріжсталь” перебуває в процесі інтеграції в групу “Метінвест”, основними акціонерами якої є ПрАТ “Систем Кепітал Менеджмент” (71,24%) і група компаній “Смарт-холдинг” (23,76%).

ТОВ “Метінвест Холдинг” – керуюча компанія групи “Метінвест”.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢