Держшахти заборгували 14 млрд за електрику

Економіка Новини ТЕК
Держшахти заборгували 14 млрд за електрику

Заборгованість державних вугледобувних підприємств за електроенергію досягла 14 мільярдів гривень і постійно зростає. Про це перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко заявив під час дискусії Energy Club, передає Інтерфакс-Україна.

“Вчора на комітеті ми розглядали необхідність запровадження чергового мораторію на стягнення боргів із державних шахт. А знаєте, скільки вони мають за електроенергію? Вже 14 млрд грн. З одного боку, комітет та уряд щось роблять, щоб зменшити борги споживачів за надані послуги, і одночасно спотворюється картина такими мораторіями”, – сказав Кучеренко, коментуючи скасування Кабміном мораторію на відключення комунальних послуг за борги для громадян.

Як повідомлялося, 9 грудня 2023 року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт про продовження дії мораторію на банкрутство державних шахт до 1 січня 2025 року. Цей мораторій продовжують регулярно.

Нагадаємо, Кабмін наприкінці грудня 2023 року скасував запроваджену на початку повномасштабної агресії заборону на припинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їхньої неоплати або неповної оплати, а також заборону на нарахування та стягнення штрафів та пені, інфляційних нарахувань за заборгованість.

Згідно з постановою Кабінету міністрів №1405 від 29 грудня 2023 року, такий мораторій зберігається лише для територій, де ведуться бойові дії.

Крім того, з 6 січня втратив чинність наказ Міністерства енергетики №148 від 13 квітня 2022 року “Про врегулювання питань щодо постачання електроенергії споживачам та розрахунків між учасниками роздрібного ринку електроенергії в період дії в Україні військового стану”, яким також обмежувалася можливість відключення цілого ряду підприємств та об’єктів, у тому числі об’єктів, які забезпечують тепло-, газо-, електро- та водопостачання, без погодження з військовими адміністраціями.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢