Держшахти заборгували 14 млрд за електрику

Економіка Новини ТЕК
Держшахти заборгували 14 млрд за електрику

Заборгованість державних вугледобувних підприємств за електроенергію досягла 14 мільярдів гривень і постійно зростає. Про це перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко заявив під час дискусії Energy Club, передає Інтерфакс-Україна.

“Вчора на комітеті ми розглядали необхідність запровадження чергового мораторію на стягнення боргів із державних шахт. А знаєте, скільки вони мають за електроенергію? Вже 14 млрд грн. З одного боку, комітет та уряд щось роблять, щоб зменшити борги споживачів за надані послуги, і одночасно спотворюється картина такими мораторіями”, – сказав Кучеренко, коментуючи скасування Кабміном мораторію на відключення комунальних послуг за борги для громадян.

Як повідомлялося, 9 грудня 2023 року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт про продовження дії мораторію на банкрутство державних шахт до 1 січня 2025 року. Цей мораторій продовжують регулярно.

Нагадаємо, Кабмін наприкінці грудня 2023 року скасував запроваджену на початку повномасштабної агресії заборону на припинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їхньої неоплати або неповної оплати, а також заборону на нарахування та стягнення штрафів та пені, інфляційних нарахувань за заборгованість.

Згідно з постановою Кабінету міністрів №1405 від 29 грудня 2023 року, такий мораторій зберігається лише для територій, де ведуться бойові дії.

Крім того, з 6 січня втратив чинність наказ Міністерства енергетики №148 від 13 квітня 2022 року “Про врегулювання питань щодо постачання електроенергії споживачам та розрахунків між учасниками роздрібного ринку електроенергії в період дії в Україні військового стану”, яким також обмежувалася можливість відключення цілого ряду підприємств та об’єктів, у тому числі об’єктів, які забезпечують тепло-, газо-, електро- та водопостачання, без погодження з військовими адміністраціями.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢