Міжнародна торгівля приховує 22% глобальних викидів вуглецю

Екологія Економіка Новини
Міжнародна торгівля приховує 22% глобальних викидів вуглецю

Дослідження організації Climate Leadership Council показало, що близько 22% викидів вуглецю припадає на імпортні товари (приховані викиди), які фіксують у країнах-виробниках, а не споживачах.

Механізми вуглецевого коригування імпорту, такі як CBAM, можуть допомогти уникнути витоків вуглецю, тобто переносу виробництва у країни з менш жорсткою кліматичною політикою, повідомляє Climate Leadership Council.

Дослідники аналізували викиди вуглецю від світової торгівлі у 2019 році, щоб уникнути впливу пандемії COVID19. Вони виявили, що приховані викиди зростали до 2008 року та з того часу стабілізувалися на рівні 20-25%. Однак на тлі збільшення глобальних викидів вуглецю, загальний обсяг прихованих викидів у торгівлі теж зростає.

Зазначається, що різна вуглецева ємність товарів та неоднорідна кліматична політика в різних країнах може посилити “вуглецеву лазівку”.

Це також може збільшити витік вуглецю. У дослідженні підкреслили, що з 20 найбільших глобальних потоків прихованих викидів вісім походять з Китаю.

Ця країна є найбільшим нетто-експортером викидів вуглецю, за ним йдуть росія, Південна Африка та інші економіки, що розвиваються. А США є найбільшим нетто-імпортером викидів, за якими йдуть країни з високим рівнем доходу (Велика Британія, Франція, Італія та Німеччина).

Зазначається, що дисбаланс у викидах між країнами змінюється. Країни, що розвиваються, і країни із середнім рівнем доходу тепер передають більше викидів одна одній. Ця зміна частково пов’язана зі зростанням торгівлі Південь-Південь та зростанням середнього класу в країнах, що розвиваються. Адже зростає попит на товари, якими вже давно споживаються в розвинених країнах.

У дослідженні розповіли, що: загальний вміст вуглецю в міжнародній торгівлі товарною сталлю у 2021 році становив близько 700 метричних тонн CO2 (19% загальних викидів CO2 від світової металургійної промисловості).

Також значний вміст вуглецю і у сталевмісних товарах, таких як автомобілі, побутова техніка тощо; цементом і клінкером у 2019 році – близько 141 Мт CO2 (близько 6% загальних викидів CO2 від світової цементної промисловості); необробленим алюмінієм у 2019 році – близько 147 Мт CO2 (приблизно 22% загальних викидів CO2 від світової алюмінієвої промисловості); хімічними продуктами у 2019 році – близько 478 Мт CO2.

Нагадаємо, одним з основних інструментів кліматичної політики ЄС є механізм вуглецевого коригування імпорту CBAM, який покликаний вирівняти умови для компаній, які підпадають під різні кліматичні норми та податки. З 2027 року у Великій Британії запровадять свій аналог європейського CBAM.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢