Rio Tinto планує скоротити викиди СО2 завдяки електроенергії з відновлюваних джерел

Екологія Металургія Новини
Rio Tinto планує скоротити викиди СО2 завдяки електроенергії з відновлюваних джерел

Британсько-австралійська гірничодобувна компанія Rio Tinto планує значно скоротити експлуатаційні викиди вуглекислого газу (CO2) на своїх алюмінієвих проектах у Гледстоуні, штат Квінсленд, завдяки поставкам електроенергії з відновлюваних джерел від найбільшої в Австралії запланованої сонячної фотоелектричної станції (СЕС), пише Argus.

Згідно з 25-річною угодою про купівлю-продаж електроенергії (PPA), підписаною з австралійською дочірньою компанією данської компанії European Energy, що займається відновлюваною енергетикою, Rio Tinto купуватиме всю електроенергію, вироблену сонячною електростанцією потужністю 1,1 ГВт у Верхній Калліопі, яка може бути введена в експлуатацію приблизно в 2026-27 роках. Будівельні роботи триватимуть приблизно два роки після їх початку в 2025 або 2026 році приблизно в 50 км на південний захід від Гледстоуна, в очікуванні дозволів на розробку та підключення до мережі, повідомила Rio Tinto 24 січня. За даними European Energy Australia, середня продуктивність може досягти 2,8 ТВт-год/рік.

Договір купівлі-продажу становитиме близько чверті від загальної потужності сонячних та вітрових потужностей у 4 ГВт, необхідних Rio Tinto для забезпечення електроенергією алюмінієвого заводу в Бойні, а також глиноземних заводів у Ярвуні та Квінсленді, розташованих у Гладстоні. Вся операція вимагає понад 1 ГВт базової потужності, яка може збільшитися в майбутньому з потенційною подальшою електрифікацією виробничих процесів на заводі.

Upper Calliope є першим успішним заявником в офіційному запиті на участь у тендері, оголошеному Rio Tinto в середині 2022 року. Сонячна фотоелектрична станція може знизити операційні викиди CO2 Rio Tinto на 1,8 млн т/рік, сприяючи досягненню її мети скоротити вдвічі глобальні викиди парникових газів (ПГ) 1 і 2 класів до 2030 року порівняно з рівнем 2018 року.

Минулого року вона підписала угоду з японським торговим домом Sumitomo про будівництво водневого заводу в Ярвуні для скорочення викидів CO2 в процесі переробки.

Гірничодобувна компанія повідомила про 142 петаджоулі (ПДж) глобального використання відновлюваної енергії у 2022 році, що є найнижчим показником щонайменше за п’ять років, тоді як використання невідновлюваної енергії зросло до найвищого рівня за цей період – 254 ПДж. Глобальні викиди 1 і 2 категорій скоротилися до 30,3 млн т CO2-еквівалента (CO2e) у 2022 році порівняно з 31 млн т CO2e у 2021 році та 33,7 млн т CO2е у 2018 році. Найбільший обсяг викидів у 2022 році припав на алюмінієвий бізнес – 21,1 млн т CO2e, тоді як на Австралію припало 18,2 млн т CO2e від загального обсягу викидів.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢