Rio Tinto планує скоротити викиди СО2 завдяки електроенергії з відновлюваних джерел

Екологія Металургія Новини
Rio Tinto планує скоротити викиди СО2 завдяки електроенергії з відновлюваних джерел

Британсько-австралійська гірничодобувна компанія Rio Tinto планує значно скоротити експлуатаційні викиди вуглекислого газу (CO2) на своїх алюмінієвих проектах у Гледстоуні, штат Квінсленд, завдяки поставкам електроенергії з відновлюваних джерел від найбільшої в Австралії запланованої сонячної фотоелектричної станції (СЕС), пише Argus.

Згідно з 25-річною угодою про купівлю-продаж електроенергії (PPA), підписаною з австралійською дочірньою компанією данської компанії European Energy, що займається відновлюваною енергетикою, Rio Tinto купуватиме всю електроенергію, вироблену сонячною електростанцією потужністю 1,1 ГВт у Верхній Калліопі, яка може бути введена в експлуатацію приблизно в 2026-27 роках. Будівельні роботи триватимуть приблизно два роки після їх початку в 2025 або 2026 році приблизно в 50 км на південний захід від Гледстоуна, в очікуванні дозволів на розробку та підключення до мережі, повідомила Rio Tinto 24 січня. За даними European Energy Australia, середня продуктивність може досягти 2,8 ТВт-год/рік.

Договір купівлі-продажу становитиме близько чверті від загальної потужності сонячних та вітрових потужностей у 4 ГВт, необхідних Rio Tinto для забезпечення електроенергією алюмінієвого заводу в Бойні, а також глиноземних заводів у Ярвуні та Квінсленді, розташованих у Гладстоні. Вся операція вимагає понад 1 ГВт базової потужності, яка може збільшитися в майбутньому з потенційною подальшою електрифікацією виробничих процесів на заводі.

Upper Calliope є першим успішним заявником в офіційному запиті на участь у тендері, оголошеному Rio Tinto в середині 2022 року. Сонячна фотоелектрична станція може знизити операційні викиди CO2 Rio Tinto на 1,8 млн т/рік, сприяючи досягненню її мети скоротити вдвічі глобальні викиди парникових газів (ПГ) 1 і 2 класів до 2030 року порівняно з рівнем 2018 року.

Минулого року вона підписала угоду з японським торговим домом Sumitomo про будівництво водневого заводу в Ярвуні для скорочення викидів CO2 в процесі переробки.

Гірничодобувна компанія повідомила про 142 петаджоулі (ПДж) глобального використання відновлюваної енергії у 2022 році, що є найнижчим показником щонайменше за п’ять років, тоді як використання невідновлюваної енергії зросло до найвищого рівня за цей період – 254 ПДж. Глобальні викиди 1 і 2 категорій скоротилися до 30,3 млн т CO2-еквівалента (CO2e) у 2022 році порівняно з 31 млн т CO2e у 2021 році та 33,7 млн т CO2е у 2018 році. Найбільший обсяг викидів у 2022 році припав на алюмінієвий бізнес – 21,1 млн т CO2e, тоді як на Австралію припало 18,2 млн т CO2e від загального обсягу викидів.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢