Вугільна галузь в Україні потребує комплексної реформи

Економіка Новини
Вугільна галузь в Україні потребує комплексної реформи

У Рахунковій палаті вважають, що вугільна галузь в Україні потребує комплексної реформи та ефективного управління. Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Рахункової палати із посиланням на Звіт про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики України на реструктуризацію вугільної галузі, у 2021- 2022 роках та першому півріччі 2023 року. .

“Попри спроби реформувати вугільну галузь, вона стагнує останні 30 років, чим завдає мільярдних збитків державі. Основними проблемами галузі залишаються: низька ефективність управлінських рішень, брак інвестицій, застарілий шахтний фонд, зависока собівартість вугілля та, відповідно, обмеженість ринку для його збуту. Швидко позбуватися обтяжливих активів державі також не вдається, дороговартісний процес ліквідації шахт триває десятиліття”, – йдеться в повідомленні.У Рахунковій палаті зазначають, що відповідальне за формування та реалізацію державної політики у вугільно-промисловому комплексі Міністерство енергетики не розробило цілісної системи нормативно-правових та програмних документів, необхідних для ефективної реструктуризації вугільної галузі.

Аудит засвідчив, що загалом за три роки на реструктуризацію галузі держава виділила 9,3 млрд грн, що забезпечило лише 33% заявленої підприємствами потреби. Водночас на ліквідацію шахт передбачалося 2,5 млрд грн, але у підсумку було профінансовано лише половину.

Відсутність функціонуючого ринку вугільної продукції ще більше загострює проблему. Державні вугледобувні підприємства намагаються продавати свою продукцію за прийнятними цінами, змушуючи державу покривати фінансовий дефіцит.

У Рахунковій палаті наголосили, що існує критична потреба в комплексних реформах і більш ефективному управлінні. Крім розробки документів, Міненерго має, зокрема, запровадити конкурентний ринок вугільної продукції для її вільного та стабільного постачання і зменшення навантаження на державний бюджет.

Як повідомлялось, станом на кінець січня 2024 року на вугільних шахтах Донецької області продовжують працювати близько 20 тис. людей.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢