ЄС пропонує встановити цілі зі скорочення викидів на рівні 90%

Екологія Економіка Новини
ЄС пропонує встановити цілі зі скорочення викидів на рівні 90%

Єврокомісія оприлюднила амбітні кліматичні цілі до 2040 року, які передбачають скорочення викидів на 90%. Це викликало потужні політичні дебати та тиск підприємців з енергоємних галузей на національні уряди через побоювання економічної кризи, повідомляє Bloomberg.

Це сталося за чотири місяці до загальноблокових виборів до парламенту. Зазначається, що нова ціль передбачає поглиблення скорочення викидів на 2 відсоткові пункти порівняно з поточним планом.

А також: ширшу поступову відмову від викопного палива; швидку електрифікацію дорожнього транспорту та секторів теплопостачання; посилену промислову політику з механізмами фінансування; план залучення приватного капіталу.

За оцінками ЄС для досягнення цілей необхідно інвестувати близько €1,5 трильйона щороку в період з 2031 по 2040 рік. Окрім того, нова ціль встановлює більш жорсткі правила для сільськогосподарського сектору.

Зазначається, що оголошення цілі відбулося після протестів фермерів у Франції та Бельгії, що створює політичні ризики для блоку. А також для президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, яка ймовірно, подаватиме свою кандидатуру на другий президентський термін.

Євродепутат Пітер Лізе підкреслив, що для реалізації такої амбітної цілі ЄС повинен докласти більше зусиль для: вирішення питань міжнародного співробітництва в галузі клімату; покращення чистих інвестиційних умов для промисловості; надання стимулів для фермерів; більш адресної підтримки для найбільш вразливих верств населення. “Легко встановити цифру, але амбітніше зробити перехід для галузі та громадян”, – сказав він.

У пресрелізі Європейської асоціації виробників сталі (Eurofer) також розкритикували нову кліматичну ціль, адже вона вимагає безпрецедентної трансформації суспільства та майже повної декарбонізації промисловості всього за 16 років.

Проте для сталевої промисловості досі немає чіткого економічного обґрунтування переходу, а інвестиції залишаються на тривожно низькому рівні. В Eurofer заявили, що ЄС потребує конкретного підходу, який би терміново забезпечив інвестиційно привабливу структуру з доступною енергією і міжнародним ринком.

“Сталева промисловість ЄС підтримує мету кліматичної нейтральності ЄС до 2050 року і запустила понад 60 проєктів, які за умови ефективної підтримки забезпечать значне скорочення викидів до 2030 року. Цільовий показник у 90% для всього ЄС до 2040 року означає майже повну декарбонізацію енергоємних галузей, таких як металургійна промисловість”, – сказав генеральний директор Eurofer Аксель Еггерт.

Він зазначив, що за відсутності належних сприятливих умов і різкого збільшення інвестицій, необхідних для переходу, така кліматична ціль ставить під сумнів економічну і технічну реалістичність кліматичної політики ЄС.

За його словами, це може сприяти деіндустріалізації, що підірве сталість та стратегічну автономію ЄС. Тому досягнення такої цілі потребує більш глибокої оцінки з урахуванням міжнародної конкурентоспроможності.

Нагадаємо, проміжний аналіз Європейського агентства з питань довкілля надав невтішну оцінку прогресу щодо досягнення більшості екологічних цілей ЄС та містить скептичні прогнози щодо досягнення цих цілей у майбутньому.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢