У січні постачання сирої нафти на світовий ринок скоротилися

Економіка Новини ТЕК
У січні постачання сирої нафти на світовий ринок скоротилися

Глобальна пропозиція сирої нафти демонструє ознаки обмеження, оскільки загальний експорт у січні впав на найбільшу величину з серпня 2023 року, тоді як глобальні наземні запаси продовжували падати, повідомляє Джей Мару, аналітик Vortexa.

Загальний експорт сирої нафти й конденсату (за винятком Ірану і Венесуели) в січні знизився порівняно з попереднім місяцем більш ніж на 700 тис. барелів на добу, відзначивши різке падіння після короткого підйому в грудні, частково спричиненого дуже великим експортом із США. Експорт зменшився б ще більше в січні, якби не ключові виробники Саудівська Аравія й ОАЕ, які повідомили про зростання.

Експорт із Саудівської Аравії в січні вперше зріс порівняно з попередніми місяцями (+350 тис. б/д) з жовтня 2023 року, причому більшість зростання завдячує вищому Янбу. Завантаження з цього саудівського порту Червоного моря дозволяє танкерам уникнути Баб-ель-Мандеба і прямувати до західних покупців через Суец або через трубопровід SUMED шляхом перевантаження з єгипетського Сіді Керір.

Збільшення експорту ОАЕ в січні (+280 тис. б/д) збігається із запланованим ремонтом на НПЗ Ruwais.

Різке падіння експорту зі США на 420 тис. б/д, включаючи канадські сорти, було результатом екстремальної холодної погоди, що призвела до зупинки виробництва протягом місяця.

Експорт російського походження впав на 170 тис. б/д за місяць, встановивши місячні загальні показники на найнижчому рівні з серпня 2023 року, але загальні завантаження з російських портів були підтримані збільшенням експорту казахського походження (CPC Blend і KEBCO).

Інші великі виробники, що не входять до ОПЕК+, Норвегія, Бразилія і Мексика, також опублікували щомісячне зниження в діапазоні 150−300 тис. б/д.

Тим часом останні тенденції щодо глобальних запасів сирої нафти показують, що значне скорочення все ще відбувається. Це свідчить про те, що ширші макроекономічні занепокоєння і їхній вплив на попит випереджають обмеження термінової доступності.

Однією з головних причин цього падіння є постійне скорочення товарних запасів у Китаї. Слабший імпорт з Атлантичного басейну разом із високою чутливістю цін до російської і іранської сирої нафти підштовхнули китайських нафтопереробників використовувати (все ще) відносно високі рівні запасів, а не збільшувати імпорт. Насправді за нинішніх темпів сполучення китайські нафтопереробні заводи можуть продовжувати скорочувати запаси протягом наступних шести місяців і залишатися на тому ж рівні запасів, що й на початку 2023 року.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢