У січні постачання сирої нафти на світовий ринок скоротилися

Економіка Новини ТЕК
У січні постачання сирої нафти на світовий ринок скоротилися

Глобальна пропозиція сирої нафти демонструє ознаки обмеження, оскільки загальний експорт у січні впав на найбільшу величину з серпня 2023 року, тоді як глобальні наземні запаси продовжували падати, повідомляє Джей Мару, аналітик Vortexa.

Загальний експорт сирої нафти й конденсату (за винятком Ірану і Венесуели) в січні знизився порівняно з попереднім місяцем більш ніж на 700 тис. барелів на добу, відзначивши різке падіння після короткого підйому в грудні, частково спричиненого дуже великим експортом із США. Експорт зменшився б ще більше в січні, якби не ключові виробники Саудівська Аравія й ОАЕ, які повідомили про зростання.

Експорт із Саудівської Аравії в січні вперше зріс порівняно з попередніми місяцями (+350 тис. б/д) з жовтня 2023 року, причому більшість зростання завдячує вищому Янбу. Завантаження з цього саудівського порту Червоного моря дозволяє танкерам уникнути Баб-ель-Мандеба і прямувати до західних покупців через Суец або через трубопровід SUMED шляхом перевантаження з єгипетського Сіді Керір.

Збільшення експорту ОАЕ в січні (+280 тис. б/д) збігається із запланованим ремонтом на НПЗ Ruwais.

Різке падіння експорту зі США на 420 тис. б/д, включаючи канадські сорти, було результатом екстремальної холодної погоди, що призвела до зупинки виробництва протягом місяця.

Експорт російського походження впав на 170 тис. б/д за місяць, встановивши місячні загальні показники на найнижчому рівні з серпня 2023 року, але загальні завантаження з російських портів були підтримані збільшенням експорту казахського походження (CPC Blend і KEBCO).

Інші великі виробники, що не входять до ОПЕК+, Норвегія, Бразилія і Мексика, також опублікували щомісячне зниження в діапазоні 150−300 тис. б/д.

Тим часом останні тенденції щодо глобальних запасів сирої нафти показують, що значне скорочення все ще відбувається. Це свідчить про те, що ширші макроекономічні занепокоєння і їхній вплив на попит випереджають обмеження термінової доступності.

Однією з головних причин цього падіння є постійне скорочення товарних запасів у Китаї. Слабший імпорт з Атлантичного басейну разом із високою чутливістю цін до російської і іранської сирої нафти підштовхнули китайських нафтопереробників використовувати (все ще) відносно високі рівні запасів, а не збільшувати імпорт. Насправді за нинішніх темпів сполучення китайські нафтопереробні заводи можуть продовжувати скорочувати запаси протягом наступних шести місяців і залишатися на тому ж рівні запасів, що й на початку 2023 року.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢