Світ перевищив критичне потепління на 1,5​​°C у 2023 році – дослідження

Екологія Економіка Новини
Світ перевищив критичне потепління на 1,5​​°C у 2023 році – дослідження

За даними служби моніторингу клімату та погоди ЄС Copernicus, у 2023 році середні температури перевищили показники доіндустріального періоду на 1,52​​°C.

Хоча для вчених важлива багаторічна фіксація перевищення температур, дані за 2023 рік демонструють швидке наближення до обмежень Паризької угоди, повідомляє CNN.

Паризька угода, яку більшість країн світу підписали у 2015 році, передбачає утримання глобального потепління на рівні нижче 2​​°C, з бажаним обмеженням до 1,5​​°C.

За даними Copernicus, останні вісім місяців поспіль були найспекотнішими в історії, а 2023 рік – найспекотнішим календарним роком.

Окрім того, січень 2024 року став найбільш спекотним місяцем за всю історію спостережень, адже середня температура була вищою на 1,66°C, порівняно з доіндустріальним періодом. Аспірант з фізики атмосфери в Оксфордському університеті Метт Паттерсон наголосив, що рекорд є “важливою віхою”, але це не означає, що Паризька угода провалилася.

“Перевищення 1,5°C протягом одного року підкреслює, що час, який залишився у людства для глибокого скорочення викидів та уникнення небезпечної зміни клімату, стрімко скорочується”, – пояснив він. У Copernicus наголосили, що єдиний спосіб зупинити підвищення глобальної температури – швидке скорочення викидів парникових газів.

В матеріалі пояснили, що кліматична криза спричинена насамперед тим, що люди спалюють вугілля, нафту та газ для отримання енергії. Наразі її посилює кліматичне океанічне явище Ель-Ніньо. Зазначається, що таке поєднання має руйнівні наслідки.

Наприклад у Чилі 160 лісових пожеж на початку лютого призвели до загибелі понад 120 людей. Вони стали найбільш смертоносними пожежами в новітній історії країни. Окрім того, кліматичні зміни посилили каліфорнійські шторми.

Нагадаємо, дослідження архівних документів та статей у США показало, що нафтогазова промисловість була проінформована про потенційно жахливі наслідки спалювання викопного палива для клімату з 1954 року.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢