Польські фермери заблокували рух усіх видів транспорту в бік Шегині

Економіка Новини Транспорт
Польські фермери заблокували рух усіх видів транспорту в бік Шегині

На польсько-українському кордоні поблизу пункту пропуску «Шегині» близько 100 польських страйкарів і 50 транспортних засобів заблокували під’їзний шлях до кордону. Як передає Укрінформ, про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко.

«У нас була інформація від польських колег, що сьогодні з 10.00 почнеться блокування руху на напрямках пунктів пропуску «Ягодин», «Рава-Руська» і «Шегині». Станом на зараз, розпочалися дії з блокування по напрямку ПП «Шегині», з польського боку – це пункт пропуску «Медика». Близько 100 осіб і до 50 транспортних засобів заблокували під’їзний шлях до кордону. Вони знаходяться за кількасот метрів від пункту пропуску. Наразі не відбувається рух ні на виїзд з Польщі, ні на в’їзд … для всіх категорій транспорту», – повідомив Демченко.

Речник висловив сподівання, що найближчим часом ця ситуація зміниться і на польській стороні віднайдуть можливість руху хоча б для легкових автівок і автобусів.

«По інших двох напрямках – це «Рава-Руська» і «Ягодин» станом на зараз не було інформації про початок дій з бокування, але не виключено, що вони почнуться», – зазначив Демченко.

Відповідаючи на запитання, на який термін заблоковано проїзд транспорту, Демченко зауважив, що це може тривати до початку березня.

«Щодо інших напрямків, мають розпочати блокування ще на 2 напрямках – «Гринів», «Устилуг», але ці дії начебто мають відбутися з 12 лютого», – повідомив речник, додавши, що наразі з’ясовується, чи можуть бути ще блокування, окрім зазначених 5 напрямків.

Він також повідомив, що пропускні операції для вантажівок, можливо, частково відбуватимуться.

«Учасники блокади зазначали, що вони впродовж години все ж таки пропускатимуть хоч і незначну, але певну кількість вантажних транспортних засобів. На окремих напрямках йшлося про те, що пропускатимуть по 1 вантажівці, на інших напрямках – по 2-3, в нічний час дещо більше. Треба дочекатися, коли це відбудеться, і вже розуміти предметно, наскільки пропускні операції будуть можливі», – підсумував речник.

За словами Демченка, рух транспорту на інших напрямках українського кордону стабільний. Можливі акції протесту угорських фермерів, але блокування кордону з Угорщиною не передбачено.

«По інших напрямках зараз все стабільно, а по інших ділянках кордону з іншими країнами черг ми не відмічаємо, і рух забезпечується інтенсивний. Хотів би зробити акцент на кордоні з Угорщиною, оскільки від угорських прикордонників мали інформацію про те, що сьогодні має розпочатися акція угорських фермерів навпроти пункту пропуску «Тиса» з нашого боку. Це з угорського боку пункт пропуску «Захонь». Але і тоді, коли інформували нас, угорські прикордонники зазначали, що блокування руху начебто має не відбуватись. Фактично це буде така більше демонстративна акція в підтримку фермерського напрямку», – сказав він.

Польські фермери 2 лютого 2024 року оголосили загальнонаціональний страйк із блокадою доріг та прикордонних пунктів пропуску. Страйк планують розпочати 9 лютого.

У листопаді 2023 року польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок поблизу трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: «Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава-Руська», «Дорогуськ – Ягодин». Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

Міністерство інфраструктури Польщі у січні 2024 року підписало угоду з організаторами блокади пунктів пропуску, за результатами якої протестувальники призупиняють протест до 1 березня.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢