Через санкції половина російського тіньового флоту перестала возити нафту

Новини ТЕК
Через санкції половина російського тіньового флоту перестала возити нафту

Посилення санкцій з боку США за невиконання вимог цінової стелі для російської нафти завдало серйозного удару по тіньовому флоту.

За даними Bloomberg, із 50 танкерів, які потрапили до списку санкцій з 10 жовтня 2023 року, близько половини перестали перевозити нафту, передає The Moscow Times.

Із 10 жовтня по 12 грудня 2023 року США внесли до списку санкцій вісім суден. Потім, 20 грудня, до нього потрапили одразу 24 танкери в результаті обмежень проти фірми SUN Ship Management D, що належить “Совкомфлоту”. А 18 січня були введені санкції проти Hennesea Holdings з ОАЕ і 17 танкерів, що їй належали. Останнім, 50-м кораблем під санкціями, 8 лютого став ще один танкер “Совкомфлоту” NS Leader.

Як пише Bloomberg, усі вісім танкерів з першої хвилі санкцій перестали займатися перевезеннями. Загалом 21 танкер не завантажував нафту після потрапляння під санкції. Ще сім не доставляли вантажі і до оголошення санкцій (вони стоять порожні), а три, ймовірно, скоро приймуть нафту на борт.

NS Leader під час запровадження санкцій здійснював рейс із вантажем на борту. З 18 дев’ять – це працюючі танкери-човники (зазвичай здійснюють регулярні рейси між терміналом і більшим танкером); ще дев’ять продовжують возити нафту на далекі відстані.

Але не вся нафта при цьому сягає покупців, і тут відіграють роль як санкції, так і проблеми взаєморозрахунків з Індією. Постачання далекосхідного сорту нафти Sokol в Індію практично зупинилися. Сторони намагаються домовитися про способи оплати. Через валютні обмеження в Індії російські продавці не можуть отримати сплачені за нафту рупії.

За останні два місяці 14 танкерів, які перевозили нафту Sokol до Індії, лягли в дрейф або стали на якір на схід від Сінгапуру. Майже половина з них розгорнулася, не дійшовши місця призначення. Три танкери з сортом Sokol входять до числа тих, хто потрапив під санкції.

Посилення санкцій також призвело до збільшення дисконту за сортом Urals – з $12,5 за барель у жовтні до приблизно $18,5 з початку грудня, за даними цінового агентства Argus Media. Нафта Brent з листопада по сьогодні торгується в діапазоні $72-84 за барель, тобто з урахуванням дисконту російська Urals продається приблизно за ціною стелі – $60 за барель.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢