Green Deal Ukraїna презентував бачення зеленого відновлення України

Екологія Економіка Новини
Green Deal Ukraїna презентував бачення зеленого відновлення України

Міжнародний аналітичний центр Green Deal Ukraїna підготував довідковий документ для Робочої групи високого рівня з баченням успішного “зеленого” відновлення в критичних секторах економіки України.

Основна тема документу – Україні потрібне бачення того, як політика екологічного відновлення може вирішити найнагальніші виклики України. Інакше є ризик, що нестійкі інвестиції заблокують шлях до вступу в ЄС – єдиний надійний шлях до безпеки та процвітання для країни”, – ідеться в повідомленні Green Deal Ukraїna.

Експерти аналітичного центру стверджують: щоб отримати доступ до єдиного ринку та стати конкурентоспроможними на ньому, потрібна глибока трансформація української економіки. Щоб досягти цього, Україна потребує збільшення притоку іноземного капіталу та розвитку надійних інституцій.

Отже, пропозиції Green Deal Ukraїna зосереджені навколо використання іноземної підтримки для забезпечення інвестицій у стійкі активи з одночасним створенням інституцій, необхідних для сталого економічного розвитку.

Зокрема аналітики Green Deal Ukraїna пропонують:

  1. Щоб гарантувати, що українська промисловість може бути конкурентоспроможною на європейському ринку, треба перейти до надійного шляху – поступового вирівнювання цін на викиди вуглецю в Україні з цінами в ЄС. Щоб подолати політичні обмеження, пропонується, щоб міжнародні партнери могли порівнювати доходи від цін на викиди вуглецю в Україні з грантами або позиками, які використовуються для підтримки інвестицій, пов’язаних з перехідною економікою.
  2. Інтеграція успішного сільського господарства України в європейський ринок є важливою для членства України в ЄС і в підсумку обіцяє вищі доходи для фермерів. Але це складне завдання. Воно, наприклад, вимагає поступової відмови від певних пестицидів і контролю за використанням добрив. Щоб підтримати імплементацію складного аграрного законодавства ЄС, Україні потрібна ефективна інституційна інфраструктура сільського господарства. Одним із конкретних напрямів є створення пілотних схем для монетизації позитивних зовнішніх ефектів відновлення земель через компенсацію викидів вуглецю та стале виробництво біоенергії. Такі схеми дозволять українським фермерам генерувати грошові потоки та залучати інвестиції, сприяючи при цьому розвитку адміністративного потенціалу сільської місцевості.
  3. Відновлення та модернізація будівельного фонду в Україні є складним завданням, вирішення якого значною мірою сприятиме процвітанню та енергетичній безпеці країни. Знов-таки, іноземна підтримка має бути використана для каталізації інституційних реформ, які дадуть змогу масштабувати пілотні проєкти. Ми обговорюємо механізм зовнішнього аудиту, який забезпечить надійну опору для інвесторів.
  4. У посиленні безпеки та модернізації енергетичних систем України значну роль має відігравати розподіл електроенергії в більш децентралізованій та низьковуглецевій системі. Тому аналітики Green Deal Ukraїna рекомендують провести реформи, щоб стимулювати операторів систем розподілу до реструктуризації свого бізнесу, щоб мати право на вкрай необхідні іноземні інвестиції.

На думку експертів, ці та інші пропозиції щодо “зеленого” відновлення в Україні має підтримати населення. Воно мусить стати активною частиною “зеленого” відновлення України, яке базується на стійкості та прозорості.

Документ було замовлено як довідку для Робочої групи високого рівня з екологічних наслідків війни в Україні під співголовуванням Андрія Єрмака, глави Офісу Президента України, та Маргот Вальстрьом, колишньої віце-прем’єр-міністерки, колишньої міністерки закордонних справ Швеції. Підсумковий звіт робочої групи був опублікований 9 лютого.

Для підготовки документу проводилися консультації з українськими організаціями, міністерствами та незалежними експертами, щоб визначити пріоритетність політичних рекомендацій, які є найбільш своєчасними та найбільш здійсненними для українського уряду.

У червні 2023 року Берлінський дослідницький центр Helmholtz-Zentrum Berlin (HZB) спільно з партнерами з Польщі та України створив у Києві аналітичний центр з питань енергетики та клімату – Green Deal Ukraїna. Одним з партнерів проєкту Green Deal Ukraїna є аналітичний центр DiXi Group.

Планується, що проєкт триватиме чотири роки. Green Deal Ukraїna буде надавати незалежні та науково обґрунтовані поради з питань відновлення сталої енергетичної системи в Україні. Крім того, заплановані напрями діяльності включають збір даних та моделювання, розробку аналітичних продуктів та навчальних програм з питань енергетичного переходу.

У жовтні 2023 року Green Deal Ukraїna презентував у Києві дорожню карту з енергетики та клімату для України.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢