CBAM виявився обтяжливим для європейських імпортерів алюмінію

Екологія Металургія Новини
CBAM виявився обтяжливим для європейських імпортерів алюмінію

Механізм вуглецевого прикордонного коригування ЄС (CBAM) вступив у свою перехідну фазу в жовтні минулого року напередодні його повного впровадження в січні 2026 року і швидко виявляється надзвичайно обтяжливим зобов’язанням для європейських імпортерів алюмінію, що призведе до подальшого збільшення витрат у той час, коли зростають проблеми з поставками, повідомляє Argus.

CBAM була створена в травні минулого року і стала першим випадком, коли в міжнародне торговельне право було включено заходи з боротьби зі зміною клімату. Він вимагає від компаній, які імпортують певні матеріали до ЄС, купувати сертифікати для покриття різниці між будь-якими цінами на вуглець, сплаченими в країні походження, і ціною на вуглець в ЄС, визначеною відповідно до законодавства про схему торгівлі викидами, яку CBAM врешті-решт замінить.

Але перед імпортерами алюмінію постала низка питань, які можуть унеможливити дотримання вимог CBAM щодо звітності для певних джерел металевого алюмінію. Багато з цих проблем пов’язані з тим, що хоча інформація, яку вимагає CBAM щодо вуглецевого сліду міжнародних постачальників, є законодавчою вимогою, в цих міжнародних юрисдикціях не існує закону, який би зобов’язував надавати таку інформацію.

Хоча виробники алюмінію можуть бути зацікавлені в наданні такої інформації, щоб зберегти продажі в Європі, деякі виробники просто не зможуть надати адекватну інформацію про свій вуглецевий слід, оскільки вони використовують “зелені” джерела енергії, але кількість “зеленої” енергії в їхньому енергетичному балансі є змінною і не може бути точно визначеною. Це також стає набагато складнішим для імпортерів, які купують не напряму у виробників, а через торгових посередників.

Джерела імпорту повинні будуть зареєструватися у своїх країнах у національному компетентному органі, але ці вимоги будуть відрізнятися в різних регіонах і створювати додаткові проблеми для імпортерів у декількох юрисдикціях. Багато джерел також просто не захочуть публічно ділитися такими великими обсягами даних.

У випадках, коли вуглецевий слід не може бути точно визначений, до імпорту застосовуватиметься плата за замовчуванням відповідно до правил CBAM, що збільшить витрати для імпортерів, якщо вони не зможуть виконати вимоги щодо звітності.

Багатьом імпортерам доведеться шукати альтернативні джерела, які зможуть надати необхідну інформацію протягом наступних двох років, до дати впровадження CBAM у січні 2026 року, оскільки вони будуть змушені припинити роботу з постачальниками, чий вуглецевий слід занадто великий, або з тими, хто не може чи не хоче звітувати про свої викиди.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢