Єврокомісія схвалила держдопомогу на 6,9 млрд євро для водневих проєктів

Екологія Економіка Новини
Єврокомісія схвалила держдопомогу на 6,9 млрд євро для водневих проєктів

Єврокомісія схвалила державну допомогу на €6,9 мільярда для 33 проєктів водневої інфраструктури Hy2Infra у семи країнах блоку, який став третім важливим проєктом спільного європейського інтересу (IPCEI).

Проєкти, серед іншого, передбачають встановлення 3,2 ГВт великомасштабних електролізерів для виробництва зеленого водню та розвиток масштабних сховищ потужністю не менш ніж 370 ГВт-год, повідомляє Єврокомісія.

У повідомленні наголосили, що Hy2Infra передбачає також розгортання нових та перепрофілювання наявних трубопроводів для передачі та розподілу водню протяжністю приблизно 2700 км. А також будівництво перевантажувальних терміналів та відповідної портової інфраструктури для перевезень рідкого органічного водню (LOHC) для обробки 6000 тонн водню на рік.

Очікується, що проєкти запустять до кінця 2029 року. Зазначається, що фінансування отримають 32 компанії, зокрема пʼять малих та середніх підприємств з семи країн, а саме з: Франції – 1 проєкт; Німеччини – 24; Італії – 3; Нідерландів – 1; Польщі – 1; Португалії – 2; Словаччини – 1.

Очікується, що цей Hy2Infra збільшить постачання зеленого водню, що зменшить залежність від природного газу та сприятиме досягненню кліматичних цілей блоку. Окрім того, проєкт дозволить залучити €5,4 мільярда приватних інвестицій.

“Усі 33 проєкти, включені до IPCEI, є дуже амбітними, оскільки вони спрямовані на розвиток інфраструктури, яка виходить за межі того, що пропонує ринок на цей час”, – пояснили в Єврокомісії. – У повідомленні наголосили, що компанії також працюватимуть над сумісністю та загальними стандартами, щоб запобігти перешкодам і сприяти майбутній ринковій інтеграції.

IPCEI підтримуватиме поступову появу загальноєвропейської водневої інфраструктури, починаючи з різних регіональних кластерів.

Виконавча віцепрезидентка ЄК, відповідальна за конкурентну політику, Маргрете Вестагер підкреслила, що ланцюжок постачання зеленого водню в Європі все ще перебуває на стадії зародження.

Проте Hy2Infra створить перші структурні елементи інтегрованої та відкритої мережі Н2.

“Цей IPCEI створить перші регіональні інфраструктурні кластери в декількох державах-членах і підготує основу для майбутніх взаємозв’язків по всій Європі відповідно до Європейської водневої стратегії. Це сприятиме нарощуванню ринкових поставок відновлюваного водню та наблизить нас до того, щоб зробити Європу першим кліматично нейтральним континентом до 2050 року”, – сказала вона.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢