У Європі планують зменшити викиди вуглецю від ґрунтів

Екологія Економіка Новини
У Європі планують зменшити викиди вуглецю від ґрунтів

Рада ЄС та Європарламент досягли попередньої політичної домовленості щодо регламенту про створення першої системи сертифікації викидів вуглецю на рівні ЄС від ґрунтів.

Це добровільна система, яка покликана полегшити та прискорити розгортання високоякісних заходів з поглинання вуглецю та скорочення викидів від ґрунтів, зокрема землеробства, в ЄС, повідомляє пресслужба Ради ЄС.

Зазначається, що цей регламент стане першим кроком до запровадження комплексної системи сертифікації поглинання вуглецю та скорочення викидів від ґрунтів в законодавстві ЄС. Це сприятиме досягненню кліматичної нейтральності блоку до 2050 року. Угоду мають схвалити окремо в Європарламенті та Раді ЄС.

Документ передбачає види діяльності з поглинання та скорочення викидів вуглецю та чотири відповідні типи зберігання:

-постійне поглинання вуглецю – зберігання атмосферного або біогенного вуглецю протягом кількох століть; тимчасове зберігання вуглецю в продукції тривалого використання протягом щонайменше 35 років (наприклад, у дерев’яних конструкціях);

-тимчасове зберігання вуглецю від землеробства, наприклад, відновлення лісів і ґрунтів, управління водно-болотними угіддями, луками з морської трави;

-скорочення викидів вуглецю та закису азоту в результаті управління для поліпшення балансу вуглецю в ґрунті, зокрема практики нульового обробітку ґрунту та посіву покривних культур у поєднанні зі зменшенням використання добрив тощо.

Зазначається, що останні два види діяльності повинні тривати щонайменше п’ять років, щоб бути сертифікованими. Це також не має призводити до придбання землі у спекулятивних цілях.

Угода не передбачає відмову від вирубки лісів, видобуток вуглеводних з морського середовища, а також встановлення обʼєктів зеленої генерації. 

У пресслужбі розповіли, що нові правила будуть застосовуватися до діяльності лише в ЄС. Однак при перегляді регламенту Єврокомісія має розглянути можливість дозволити геологічне зберігання вуглецю в сусідніх країнах, якщо вони дотримуються екологічних стандартів ЄС.

Сертифікати видаватимуться на одну метричну тону СО2-еквіваленту від одного з видів діяльності за умови моніторингу результатів. Зазначається, що для отримання сертифікації, діяльність вуглецевого землеробства завжди повинна приносити щонайменше супутні вигоди для біорізноманіття, включаючи здоров’я ґрунтів і запобігання деградації земель.

Угода передбачає, що сертифіковані одиниці можуть використовуватися лише для досягнення кліматичних цілей ЄС та національно-визначеного внеску (НВВ), а не третіх країн. Однак правила можуть переглянути у 2028 році. 

У пресслужбі додали, що угода закликає Єврокомісію створити загальний і прозорий електронний реєстр ЄС через чотири роки після набуття чинності регламентом, щоб зробити інформацію про сертифікацію та одиниці публічною і доступною.

Зазначається, що до 2026 року Єврокомісія також має підготувати звіт про доцільність сертифікації діяльності, яка призводить до скорочення викидів від кишкової ферментації та утилізації гною в сільському господарстві.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢