ООН закликали вивчити можливості геоінженерії для охолодження планети

Екологія Економіка Новини Технології
ООН закликали вивчити можливості геоінженерії для охолодження планети

Швейцарія подала пропозицію на екологічну асамблею ООН щодо можливості створення експертної групи з дослідження ризиків, переваг та неоднозначності технології сонячної геоінженерії (SRM).

Країна ініціювала глобальну дискусію щодо вивчення технології штучного затемнення сонця для зменшення глобального потепління, повідомляє The Guardian.

Асамблея розпочнеться у Кенії наприкінці лютого. Зазначається, що ця технологія маловивчена та потенційно може негативно вплинути на озоновий шар Землі.

Адже вона імітує ефект великого виверження вулкана – наповнення атмосфери часинками діоксиду сірки, які відбивають частину сонячного тепла та світла назад у космос.

Швейцарія пропонує ООН зібрати інформацію про поточні дослідження SRM та створити консультативну групу, яка могла б запропонувати майбутні варіанти. Прихильники пропозиції, включаючи Програму ООН з навколишнього середовища (UNEP), стверджують, що дослідження необхідні для забезпечення багатостороннього нагляду за новими технологіями, що змінюють планету.

В іншому випадку такі технології неконтрольовано можуть випробувати могутні уряди або ж мільярдери. В матеріалі розповіли, що за словами представників американського стартапу Make Sunsets, вони вже провели випробування у Мексиці.

Проте критики стверджують, що таке обговорення загрожуватиме поточній забороні геоінженерії та може призвести до її легалізації. Зокрема вони побоюються, що використання сонячної геоінженерії може негативно вплинути на скорочення викидів вуглецю та озоновий шар планети.

“Мета Швейцарії при поданні пропозиції полягала в тому, щоб усі уряди та відповідні зацікавлені сторони були інформовані про технології SRM, зокрема про можливі ризики та транскордонні наслідки. Намір полягав не в тому, щоб сприяти або активізувати сонячну геоінженерію, а в тому, щоб поінформувати уряди, особливо в країнах, що розвиваються, про те, що відбувається”, – підкреслив посол Швейцарії з питань навколишнього середовища Фелікс Вертлі.

Виконавча директорка UNEP Інгер Андерсен наголосила на важливості глобальної розмови про SRM у своїй вступній промові до делегатів на попередній зустрічі в Найробі.

Вона та її колеги підкреслили, що цей крок є радше попереджувальним, ніж таким, що схвалює технологію.

Зазначається, що Швейцарія пропонувала розглянути питання SRM у 2019 році, але цю тему заблокували США та Саудівська Аравія.

Раніше цю технологію фінансувала промисловість викопного палива. Однак в останні роки її почали підтримувати деякі лідери думок, зокрема актори, філантропи, фінансисти та високотехнологічні підприємці.

Вертлі підкреслив, що у 2024 році дебати щодо SRM просунулися і технологію готові обговорити. Нагадаємо, дослідження вчених з Утрехтського університету, Нідерланди, показало, що критична система течій Атлантичного океану (AMOC) знаходиться під загрозою і може зупинитися, що призведе до катастрофічних кліматичних змін в усьому світі.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢