З вересня минулого року Укрзалізниця майже припинила реалізацію металобрухту

Металургія Новини Теми дня
З вересня минулого року Укрзалізниця майже припинила реалізацію металобрухту

За інформацію Об’єднання підприємств “Укрметалургпром” починаючи з вересня 2023 року реалізацію металобрухту, що утворювався на підприємствах “Укрзалізниці”, майже повністю припинено. Про це повідомив заступник голови парламентського комітету Дмитро Кисилевський.

“Це негативно вплинуло на виробничий процес та реалізацію планів виробництва металургійними підприємствами. Тільки у грудні 2023 р., металургійна галузь недоотримала, в тому числі, через значний вплив “фактору УЗ”, понад 20% обсягу від планових поставок металобрухту, що у випадку мартенівського та конвертерного виробництва призвело до надлишкового використання чавуну з одночасним підвищеним зносом обладнання, а у випадку електродугового переплаву взагалі вилилося у скорочення виробництва”, – повідомив він.

Д.Кисилевський також звернув увагу на збільшення зростання обсягів експорту металобрухту. Так, якщо у 2022 році було експортовано 53,6 тис. тонн металобрухту, то у 2023 році цей показник досяг рівня 182,5 тис. тонн, і спостерігається тенденція до збільшення обсягів експорту цієї стратегічної сировини.

Він також повідомив, що на базі комітету відбулась нарада щодо кризової ситуації з продажем металобрухту держкомпанії в який взяли участь голова правління “Укрзалізниці” Євген Лященко, заступник міністра економіки Олексій Соболєв, заступник міністра фінансів Олександр Кава, голова правління “Прозорро.Продажі” Сергій Бут, президент “Укрметалургпрому” Олександр Каленков та представники українських металургійних компаній.

“За підсумками наради очікуємо розблокування продажів металобрухту Укрзалізницею в березні. Забезпечити це має прийняття урядом змін до постанови, що регулює питання відчуження майна УЗ. Від цього виграють всі: залізниця отримає кошти, металурги отримають сировину, яку вони куплять у УЗ”, – підкреслив нардеп.

“Штучної проблеми, яка створила ризик дефіциту брухту для металургії у розпал війни, можна було б уникнути, якби всі учасники процесу розуміли, що стабільна робота промисловості і робочі місця для українців – головна цінність для держави і її представників на чолі компаній та органів влади. Особливо коли йде війна. Сподіваюсь, реалізацію досягнених домовленостей довго чекати не доведеться”, – резюмував Д.Кисилевський.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢