США збільшили інвестиції у зелений водень вдесятеро

Екологія Економіка Новини
США збільшили інвестиції у зелений водень вдесятеро

Аналіз дослідницької компанії Rhodium Group показав, що у США у 2023 році інвестиції у новітні кліматичні технології, а саме у зелений водень, екологічне авіаційне паливо та вловлювання вуглецю, зросли у 10 разів і досягли $9,1 мільярда. Такому стрибку значною мірою сприяли закони “Про інвестиції в інфраструктуру та робочі місця” (IIJA) та “Про зниження інфляції” (IRA), повідомляє Bloomberg.

В матеріалі підкреслили, що закони надіслали сигнал про те, що ці технології будуть ключовими інструментами, на які федеральний уряд хоче покладатися для досягнення кліматичних цілей США.

Зазначається, що майже половина інвестицій 2023 року припала на четвертий квартал. Такий суттєвий стрибок у фінансуванні передових технологій відображає зростаючий інтерес до рішень наступного покоління. 

“Законодавство справді повністю змінило темпи зростання, справді мало каталітичний ефект”, — сказав партнер Rhodium Group у сфері енергетики та клімату Тревор Хаузер.

У матеріалі розповіли, що деякі технології, які користуються механізмом підтримки, є водночас спекулятивними та критично важливими для досягнення кліматичної нейтральності.

Так Міністерство енергетики США виділило $304 мільйонів на чотири проєкти, які випробовуватимуть інфраструктуру уловлювання вуглецю. Окрім того, IRA створив першу значну податкову пільгу на зелений водень. Аналітики підкреслили, що ці технології залучили більше фінансування, ніж вітроенергетика, яка у 2023 році потерпала від високих відсоткових ставок, проблем із розміщенням об’єктів та черг на підключення до електромереж. Відсоткові ставки також негативно вплинули на продажі теплових насосів, оскільки вони, як правило, пов’язані з житловим будівництвом.

Вони розповіли, що зараз на чисті технології припадає 5% приватних інвестицій США в основні фонди та споживчі товари тривалого користування. У 2022 році цей показник сягав 4%.

“Це макроекономічно значущий фактор сукупної інвестиційної активності в США, – сказав Хаузер. – І це ще велика частка інвестиційного зростання”.

Підрахунки аналітиків з BloombergNEF, які використовують іншу методологію, показали, що інвестиції, повʼязані з енергетичним переходом, у 2023 році у США сягнули $303 мільярдів. Хоча світ витратив на чисті технології $1,8 трильйона, цієї суми недостатньо для досягнення кліматичних цілей.

Вони також попередили, що перемога республіканців на президентських виборах загрожує кліматичним зусиллям США. Адже експрезидент США Дональд Трамп пообіцяв, у разі перемоги на виборах, скасувати кліматичний закон чинного президента Джо Байдена.

Нагадаємо, Міністерство енергетики США виділило $7 мільярдів для запуску перших семи регіональних центрів чистого водню (H2Hub), які вироблятимуть 3 мільйони метричних тонн Н2 на рік.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢