У 2023 році глобальні викиди вуглецю від енергетики досягли нового рекорду

Екологія Економіка Новини
У 2023 році глобальні викиди вуглецю від енергетики досягли нового рекорду

Новий звіт Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) показав, що у 2023 році викиди вуглекислого газу, пов’язані з енергетикою, досягли рекордного рівня, а саме до 37,4 мільярда тонн. За рік цей показник зріс на 1,1%, повідомляє Deutsche Welle.

В МЕА підкреслили, що викиди вуглецю не скорочуються швидко, що необхідно для досягнення кліматичних цілей Паризької угоди.

Однак розвиток сонячної та вітрової енергетики, а також електромобілей, допоміг компенсувати вплив від подальшого спалювання вугілля та зростання попиту на нафту, що становило 1,3% у 2022 році.

У звіті розповіли, що загальному зростанню викидів сприяло відновлення економіки Китаю після пандемії COVID-19 і відновлення роботи авіаційного сектору. Окрім того, сильні посухи у Китаї, США, Індії та в інших країнах зменшили генерацію гідроенергії.

Це спричинило зростання викидів на 40% (на 170 мільйонів тонн). В МЕА також відзначили досягнення Китаю, який забезпечив близько 60% глобального збільшення сонячної, вітрової енергії та електромобілів у 2023 році. “Без цього ефекту викиди від глобального сектору електроенергетики впали б у 2023 році”, – заявили в МЕА, додавши, що викиди вуглецю від спалювання вугілля спричинили решту зростання.

У звіті підкреслили, що 2023 рік став першим роком, коли принаймні половина виробництва електроенергії в промислово розвинутих країнах відбувалася з джерел з низьким рівнем викидів, таких як відновлювана та атомна енергетика.

Зазначається, що завдяки масштабуванню ВДЕ, у США викиди, пов’язані з енергетикою скоротилися на 4,1%, а в ЄС – на 9%.

Загалом викиди в розвинутих економіках впали до 50-річного мінімуму, оскільки попит на вугілля впав до рівнів, яких не було з початку 1900-х років. У звіті наголосили на важливості потужного скорочення викидів вуглецю протягом найближчих років, щоб обмежити глобальне підвищення температури та запобігти різкій зміні клімату.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що скорочення викидів є по суті відповідальністю країн Групи двадцяти.

“Абсолютно важливо, щоб існували набагато більші амбіції щодо скорочення викидів, і це, по суті, є відповідальністю країн G20, на які припадає 80% викидів”, – сказав Гутерреш.

Нагадаємо, за прогнозами Міжнародного енергетичного агентства рекордне виробництво електроенергії з джерел з низьким рівнем викидів, зокрема ядерної та відновлюваної, має покрити все зростання світового попиту на електроенергію до 2026 року.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢