Уряд заборонив відчуження земель Каховського водосховища

Економіка Новини
Уряд заборонив відчуження земель Каховського водосховища

Кабінет міністрів заборонив на період дії воєнного стану та протягом п’яти років після його завершення передачу у власність та зміну цільового призначення ділянок на землях Каховського водосховища.”Заборонено з метою запобігання нецільовому використанню земель, які займало Каховське водосховище, та створення умов для подальшого відновлення Каховського водосховища, яке тимчасово спрацьоване внаслідок збройної агресії РФ проти України, на період воєнного стану та протягом п’яти років після його припинення чи скасування формування, передачу у власність або користування та зміну цільового призначення земельних ділянок на землях, які займало Каховське водосховище”, – повідомив у Телеграм-каналі представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Згідно з рішенням уряду, передача в користування та зміна цільового призначення земельних ділянок може здійснюватися лише з метою подальшого відновлення Каховського водосховища та будівництва гідротехнічних споруд.

Одночасно Кабмін доручив Державній службі з питань геодезії, картографії та кадастру з урахуванням доступних матеріалів і даних дистанційного зондування Землі, аерофотозйомки, аерозйомки, виготовлених до моменту руйнації греблі Каховської ГЕС (зокрема архівних), забезпечити створення та відображення на картографічній основі Державного земельного кадастру у вигляді інформаційного шару відомостей про землі, які займало Каховське водосховище.

Зокрема, маються на увазі землі під водним простором Каховського водосховища за форсованого підпірного рівня води з урахуванням правил експлуатації водосховищ або водогосподарських систем, а також землі, на яких розташовані об’єкти, необхідні для забезпечення функціонування водосховища.

Російські окупаційні війська підірвали Каховську гідроелектростанцію вночі 6 червня 2023 року. За місяць після підриву Україна втратила близько 14,4 куб. км води, що становить 35% річної норми стоку річки Дніпро. Під водою опинилось багато населених пунктів, кілька регіонів залишились без енерго- та водопостачання.

Станом на кінець червня 2023 року Київська школа економіки (KSE Institute) оцінювала прямі збитки інфраструктури української енергетики від війни у $8,8 млрд, з них $638 млн – від підриву Каховської ГЕС. У жовтні 2023 року ООН оцінила шкоду і збитки України від руйнування Каховської ГЕС у $14 млрд.

Каховська ГЕС знаходилась під окупацією російських військових з 25 лютого 2022 року. З жовтня 2022 року Каховська ГЕС не виробляла електроенергію для об’єднаної енергосистеми України. Середнє виробництво електроенергії станцією до окупації сягало 1,5-2 млрд кВт·год на рік. Каховська ГЕС також відігравала надзвичайну роль для Херсонської та Миколаївської областей у регулюванні пікового навантаження.

Питання відбудови Каховської ГЕС викликало широку дискусію в Україні. Місцеві громади, енергетики та промисловці, аграрії та транспортники вважають критично важливим для вітчизняної економіки відновити Каховське водосховище і ГЕС. Екологи мають аргументи проти.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢