Як виправити вибиту пробку або автомат?

Новини

Іноді трапляються ситуації, коли автоматичну систему захисту електролічильника або пробки вибиває. Таке може трапитись через перенавантаження, коротке замикання, нестабільну напругу мережі або виток струму.

Проблема може виникнути будь-де: у звичайній квартирі або приватному будинку чи на підприємстві. Сьогодні спробуємо розібратись в причинах подібного явища та розглянемо поради спеціалістів.  

Чому відбувається вибивання пробок та автоматів?

ZiutgW9B0JqeZrnKjtK10WT_9qoHw7HfE40w4LM_LbK-OXlG_0HcQyO1fAlSROPLQXfmX2OKD6aHwDXPWzz1BH-IIVW2Il5HuJwmHN9V-CYB0NXilixnJ9YjVzDDHX5DBQbVLcM6qDVALWrh8qgydTI

Джерело: res.ua

Літній та зимовий період відзначаються збільшеним споживанням електроенергії. Це пов’язано з увімкненням кондиціонерів та обігрівачів. При одночасному ввімкненні декількох потужних приладів нерідко виникає перевантаження мережі та вибиває пробки або автомати.

Існує досить багато причин вибивання пробок та автоматів у побуті та на виробництві: перевантаження мережі, виток струму, несправності електроприладів, коротке замикання і т.д. При виявленні проблем або несправностей рекомендується вимкнути живлення на головному щитку до усунення несправності та від’єднати всі електроприлади.

Якщо ви не маєте необхідної кваліфікації та знань, варто звернутись до електрика. Після вирішення несправності слід вжити запобіжних заходів, щоб подібна ситуація не повторювалась у майбутньому. 

Як безпечно відновити роботу автоматичного вимикача?

Автоматичний вимикач — це пристрій, який призначається для захисту електромережі та приладів. У побуті використовуються модульні вимикачі, які мають важіль вмикання/вимикання на передній панелі.   

Щоб безпечно відновити роботу автоматичного вимикача потрібно дотримуватися наступних кроків:

  1. Вимкніть живлення на головній панелі автоматичних вимикачів або електричному щитку.
  2. Від’єднайте всі електричні прилади.
  3. Визначте, чому спрацювало вибивання автоматичного вимикача. 
  4. Перед підключенням системи слід усунути проблему (перевантаження, коротке замикання, виток струму та ін.). 
  5. Переконайтесь у справності всіх підключень та проводів (без пошкоджень, корозії чи перегріву). Всі несправності потрібно усунути перед подальшим підключенням.
  6. Ввімкніть перемикач у положення “вкл”. При наявності будь-яких сторонніх звуків, явищ, негайно вимкніть автомат і ще раз перевірте всі проводи та підключення.
  7. Підключайте живлення лише після того, як впевнитесь у правильності та безпечності підключення.
  8. Перевірте роботу системи. Після відновлення роботи автоматичного вимикача перевірте роботу всіх електричних приладів, щоб переконатися, що немає подальших проблем.
  9. Під’єднуйте в мережу електроприлади по одному. Після кожного  перевіряйте, чи не спрацьовує автомат або пробка. Якщо знову вибиває після підключення приладу, то саме він і є проблемою. 

Якщо ви не впевнені у своїх знаннях та навичках, краще звернутися до спеціаліста. Робота з електрикою дуже небезпечна і потребує спеціальних навичок та кваліфікації.

u6dRT0zq-21P4JFa9J2hbG30g2viAheGIFgQ_LxCHr0fqRpIMSHOIxKI5-2X0UWLcJSqFELqf4MHsKx-l798HGQaDaGa_qJBc-KxE6vQttgtDbhOpf5--rmKDmuuChL4qhXoyjKUKk43l5BTa3jQ_7c

Джерело: res.ua

Причини вибивання пробок та автоматів у побутовій електриці

Пробки автоматичні або звичайні (старого типу) можуть вибиватись з різних причин:

  1. Перенавантаження мережі. Відбувається при одночасному вмиканні багатьох потужних приладів в мережу. Це призводить до перевищення максимально допустимого навантаження на контур, може спричинити перегрів проводів та вибивання автомата чи пробок. 
  2. Коротке замикання. Коли фазний і нульовий проводи замкнені між собою без опору, що викликає різке збільшення струму. Це може бути спричинене пошкодженням електропроводки або дефектом у підключенні електричних приладів. 
  3. Нестабільна напруга. Різкі перепади напруги в мережі можуть призвести до пошкодження техніки т перегрівання проводки. В результаті може вибити пробки чи автомат.
  4. Виток струму. Може виникнути через оголені ділянки проводки або при пошкодженні приладів. Це може призвести не лише до вибивання пробок, а й становить загрозу для людей та тварин.
  5. Низький опір. Приводить до перегріву і вибивання пробок або автоматів. Причиною може бути корозія або пошкодження проводів.
  6. Дефекти пристроїв або обладнання. Наприклад, перегорілий нагрівальний елемент приладу може спричинити коротке замикання та вибивання пробок.

Що робити, якщо перегорає автомат або вибивається пробка?

kWLekpRhTkaXs3_mQsWHU-SPAEd1b3oJGVChe2MYFhH7crD0Iun4PscbB9osWHabPCyKLRHZePuEGFEHS19pGOjpCh0ySUv0EoOhHrv0wQ_0HYO--qUTPjI1OaRleNXS4eFYmYLpj18AwalvRPaPmno

Джерело: res.ua

Якщо мова не йде про перенавантаження мережі одночасним увімкненням багатьох електроприладів, то вибивання пробок чи автоматів може бути ознакою серйозної проблеми.

В подібній ситуації необхідно діяти послідовно, дотримуючись техніки безпеки. Ось декілька основних кроків:

  1. Вимкніть живлення. Негайно вимкніть живлення на головному електричному щиті або на панелі автоматичних вимикачів. Це допоможе запобігти подальшим пошкодженням або травмам.
  2. Перевірте причину. Спробуйте визначити причину вибивання пробки або перегорання автомата. Перевірте, які електричні прилади були включені в той момент, коли це сталося, і чи є підозрілі ознаки дефектів у будь-яких з них або запах горілих проводів. При їх знаходженні одразу від’єднайте прилад від мережі або викличте майстра.
  3. Відключіть підозрілі прилади. Якщо ви виявите несправну техніку, її слід одразу відключити від мережі та перевірити стан розетки. Можливо прилади потребують ремонту або заміни.
  4. Оцініть стан проводки. Уважно оцініть стан електричної проводки, навіть незначний запах горілого або виявлені пошкодження має стати приводом для виклику електрика. 
  5. Перевірте автомати. Якщо автомат відключився, спробуйте його увімкнути. При повторному відключенні, можна говорити про наявність досить серйозної проблеми, яку повинен вирішувати фахівець. 
  6. Зверніться до спеціаліста. Якщо ви не можете знайти причину або розв’язати проблему самостійно, краще звернутися до кваліфікованого електрика.

Як уникнути перегорання пробок?

  • Розподіліть навантаження на декілька контурів. Одночасне підключення декількох потужних приладів може призвести до перегріву та перегорання пробок. 
  • Потужні електроприлади підключайте в розетки з вищим ступенем навантаження. 
  • Використовуйте техніку з низьким споживанням електрики та автовимкненням. 
  • Використовуйте якісні деталі при ремонті та монтажі електросистем. 
  • Перевіряйте стан електричних приладів і проводки регулярно. Швидка реакція на будь-які неполадки може допомогти уникнути серйозних проблем.

Найбільший асортимент якісних комплектуючих та автоматичних вимикачів від перевірених виробників з гарантією можна знайти на Res.ua!

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢