Споживання оцинкованого прокату в Україні продовжуватиме зростати

Інфографіка Металургія Новини Теми дня

У 2023 році споживання прокату з оцинкованим покриттям в Україні збільшилось на 41% у порівнянні з попереднім роком, до 243 тис тонн. Про це повідомив директор з продажів у сфері металообробки Метінвест СМЦ Денис Ярко на комітеті Українського центру сталевого будівництва з покрівельних, фасадних конструкцій та ЛСТК.

За його словами, збільшення обсягів споживання відбулось через появу нових проектів та зріст попиту у сегменті цивільного будівництва та кінцевого споживача.

Внутрішнє виробництво прокату з оцинкованим покриттям у минулому році скоротилось на 42%, до 103 тис тонн. Скорочення виробництва пов’язано з дефіцитом електроенергії у першому кварталі минулого року.

Експортні поставки вітчизняних виробників знизились на 73%, до 24 тис тонн. В той же час імпорт прокату з оцинкованим покриттям у минулому році збільшився на 80 тис тонн у порівнянні з попереднім роком, до 164 тис тонн.

Зокрема турецькі виробники збільшили постачання своєї продукції до України понад удвічі, до 116,8 тис тонн. Також до України минулого року було імпортовано 13,6 тис тонн польського, 12,7 тис тонн словацького прокату та 8,8 тис тонн румунського з оцинкованим покриттям. Зростання постачань польського та румунського прокату склало 24% та 70% відповідно, а імпорт з Румунії зріс у понад чотири рази. Виробники з інших країн постачали на український ринок незначні обсяги продукції.

За прогнозами Д.Ярко у 2024 році споживання прокату з оцинкованим покриттям в Україні збільшиться на 19%, до 289 тис тонн. Він підкреслив, що потужності лінії ТОВ “Юністіл” складає близько 100 тис тонн на рік і поставки продукції, які не можуть бути виготовлені на підприємстві будуть забезпечуватись з країн ЄС та Туреччини.

Треба відмітити, що обсяг споживання оцинкованого прокату в Україні у 2022 році скоротився на 44% р/р. – до 172 тис. т. (2021-го – 308 тис. т). В той же час внутрішнє виробництво прокату з оцинкованим покриттям скоротилося на 74% р./р. – до 127 тис. т (2021-го – 493 тис. т).

За словами Д. Ярко, ключові причини падіння ринку полягають у наслідках війни в Україні та падіння внутрішнього попиту через призупинення більшості комерційних проектів та житлового будівництва. Крім того, внаслідок бойових дій було зупинено провадження оцинкованого прокату на ММК ім. Ілліча, а на заводах «Юністил» та «Модуль-Україна» випуск продукції знизився через перебої у постачанні електроенергії.

“Експорт прокату з оцинкованим покриттям з України у 2022 році впав на 85% р./м. – до 42 тис. т (2021-го – 277 тис. т). Імпорт оцинкування у 2022 році зріс на 27% р/р. – До 84 тис. тонн”, – сказав Д. Ярко.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢