48% українців не готові до жодних додаткових витрат заради зеленого переходу

Екологія Економіка Новини
48% українців не готові до жодних додаткових витрат заради зеленого переходу

48% українців не готові до жодних додаткових витрат або дій задля досягнення енергетичної незалежності, однак таку ціль підтримує 50% респондентів. Такі показники практично не змінились у порівнянні з 2023 роком, однак українці стали менше підтримувати заходи з озеленення та декарбонізації енергетичного сектору, йдеться в аналітичній записці на основі всеукраїнського соцопитування агенції ФАМА “Україна майбутнього”.

Опитування також показало, що 59% українців підтримують доступні ціни на газ, електроенергію і тепло.

“Попри високий рівень підтримки енергетичної незалежності, 48% респондентів не готові до жодних додаткових витрат або дій задля її досягнення, – розповіли аналітики. – 40,4% опитаних готові скоротити власне споживання електроенергії. Таку цифру можна пояснити перш за все прагненням українців скоротити власні витрати на електроенергію”.

K

Зазначається, що частина українців, які підтримували перехід на відновлювальні джерела енергії зменшилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%, а скорочення шкідливого впливу на довкілля з 35,1% до 14,7%.

Аналітики наголосили, що найнижчу підтримку отримали: розвиток малих установок з виробництва електроенергії з метою децентралізації – 13,4%; перетворення України на експортера енергії – 13,0%; скорочення шкідливого впливу на довкілля (14,7%).

Опитування показало, що перехід на сонячну, вітрову та біоенергетику підтримує 25,4% українців. Також не дуже популярним заходом виявилася енергоефективність, яку обрало 19,3% респондентів. Однак у 2023 році її підтримувало лише 14,6%.

Аналітики припустили, що зменшення підтримки озеленення та декарбонізації енергетичного сектору може бути пов’язано з: недостатністю інформаційно-просвітницької роботи зокрема і задля досягнення енергетичної незалежності; загостренням питання енергетичної бідності населення, коли переважає підтримка заходів зі зниження цін.

Зазначається, що до зростання цін готові 13,2% громадян, але за умови розвитку зелених джерел енергії. Зі збільшенням податків можуть погодитись 5,8% опитаних, а зі зростанням цін на електроенергію та природний газ – 4,9%.

Нагадаємо, соціологічне дослідження наприкінці 2022 року показало, що понад 40% українців взагалі не готові платити більше в 1,5-2 рази за більш екологічні комунальні послуги, електричний громадський транспорт та доступ до якісної питної води.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢