Де знайти будинки, в яких мешкали знані письменники: підказує сайт “Мій Київ”

Новини

У Києві є багато унікальних музеїв. Особливе місце посідають будинки-музеї, де мешкали відомі письменники. Побувати на екскурсіях у таких музеях може бути цікавим не лише шанувальникам літератури, а й усім киянам та гостям міста. Можна подивитися, як жили відомі особистості, познайомитися ближче з їхньою творчістю. Пропонуємо ознайомитись з інформацією від My-Kiev.com про київські будинки-музеї, де мешкали відомі письменники.

Музей Максима Рильського

У районі Голосієво, у будинку Максима Фадєєвича знаходиться будинок-музей Максима Рильського. Він прожив у цьому будинку 13 років. Саме в ці роки письменник написав свої найвідоміші твори: збірку «Зимові записи», збірку «Троянди та виноград», збірку «Вечірні розмови».

Дом-музей Максима Рыльского

Цікаво, що будинок було збудовано за кресленнями Максима Рильського. Будинок двоповерховий. Музей тут було відкрито 1966 року. Багато для музею зробили сини поета, його колеги та близькі друзі. У музеї Максима Рильського зібрано речі письменника, його особисту бібліотеку, рукописи творів з підписом автора. Також тут можна познайомитись із листуваннями письменника, його фотографіями. У музеї знаходяться плівки із записами голосу поета.

Музей Лесі Українки

На вулиці Саксаганського знаходиться будинок-музей Лесі Українки. У цьому будинку з 1899 по 1909 роки мешкала родина Лариси Косач-Квітки. Поетеса жила тут не весь час. Взимку вона виїжджала на південь за станом здоров’я. Будинок двоповерховий. На першому поверсі знаходиться меморіальна квартира родини Лесі Українки, яка складається з п’яти кімнат: кімнати Лесі Українки, її мами, брата, їдальні та вітальні. На другому поверсі музею знаходиться літературна експозиція письменниці.

Музей Леси Украинки

У будинку-музеї відтворено побут тогочасного дому. Тут є особисті речі Лесі Українки, її вишивки, різні сувеніри, які вона привезла з подорожей, картини, які малювала письменниця. Також можна побачити рукописи Лесі Українки, портрети поетеси, книги, які вона читала.

Будинок-музей Тараса Григоровича Шевченка

У Києві знаходиться три музеї Т.Г. Шевченка. Меморіальний будинок-музей розташований на провулку Тараса Шевченка 8-а. Будинок був збудований у 1835 році, і вважається раритетом київської споруди. У цьому будинку мешкав секретар Іван Житницький, у якого й оселився поет. Разом з ним тут також жили два його друзі: поет Олександр Афанасьєв-Чужбинський та художник Михайло Сажин. Тарас Шевченко прожив тут з весни 1846 року до свого арешту (1847 р.). У будинку було 4 кімнати, кухня та пральня. Поруч із будинком був розбитий сад. Шевченко жив у невеликій кімнаті та займав майстерню на масандрі.

Дом Т.Г. Шевченко

У 1928 році у цьому будинку було відкрито музей Т.Г. Шевченка. У воєнні роки музей дуже постраждав. Сучасна експозиція музею була розроблена у 1990-ті роки. Експозиція розкриває тему перебування поета у Києві та період його проживання у цьому будинку.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢