Створення умов для декарбонізації металургії має стати пріоритетом ЄС

Екологія Економіка Металургія Новини
Створення умов для декарбонізації металургії має стати пріоритетом ЄС

Забезпечення сприятливих умов для декарбонізації сталеливарного сектору повинно стати пріоритетом для ЄС. Вироблена в Європі «зелена» сталь відіграє стратегічну роль, оскільки дозволяє створити економіку з нульовим рівнем викидів. Про це заявила Європейська сталеливарна асоціація (EUROFER) під час Діалогу про чистий перехід в металургії, пише GMK-центр.

Як зауважили в галузевій асоціації, у 2023 році було зафіксовано найнижчий рівень виплавки сталі в Європі за всю історію, низка заводів простоювала, що призвело до негативних наслідків для працівників.

«Забезпечення сприятливих умов для короткострокової життєздатності та декарбонізації сталеливарного сектору повинно стати першочерговим завданням на порядку денному ЄС», – зауважили в EUROFER.

Як зазначив гендиректор EUROFER Аксель Еггерт, за останні кілька років блок та країни-члени започаткували низку ініціатив, спрямованих на підтримку переходу європейської промисловості до вуглецевої нейтральності. Однак існують вузькі місця, і ці питання залишаються невирішеними. До них відносяться постачання низьковуглецевої енергії за міжнародними конкурентними цінами, створення провідних ринків для європейської «зеленої» сталі, заходи, спрямовані на подолання надлишкових потужностей з високим рівнем викидів на світовому ринку. Тому в асоціації закликають політиків вжити швидких заходів для збереження виробництва сталі в ЄС.

Європейська металургія, зазначили в EUROFER, є лідером у декарбонізації на глобальному рівні з приблизно 60 низьковуглецевими проєктами з 80 запланованих у всьому світі. Проте потреби в капітальних інвестиціях становлять €31 млрд, операційні витрати – €54 млрд. Лідерство металургійної промисловості ЄС знаходиться під загрозою через ціни на енергоносії, які в 4-6 разів вищі, ніж ті, що платять конкуренти європейських виробників, глобальний неринковий надлишок потужностей, державні субсидії, несправедливу торгову практику та нерівні кліматичні амбіції.

У асоціації нагадали: як зазначено в галузевому маніфесті на 2024-2029 роки, є п’ять напрямків дій, на які мають бути спрямовані зусилля ЄС, аби впорядкувати спільну «зелену» промислову політику. Зокрема йдеться про сприяння у доступі до безвикопної енергії із 

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢