Умовами для розвитку експорту є розвиток логістики, валютна лібералізація та прозорі правила бронювання

Економіка Металургія Новини
Умовами для розвитку експорту є розвиток логістики, валютна лібералізація та прозорі правила бронювання

Розширення логістичних можливостей, валютна лібералізація і прозорі правила бронювання співробітників є важливими умовами для розвитку експортно-орієнтованих компаній в Україні під час війни, вважають у гірничо-металургійній групі “Метінвест”.

Як повідомив генеральний директор “Метінвесту” Юрій Риженков на “саміті експортерів” Forbes “Made in Ukraine”, відкриття коридору в Чорному морі допомогло реалізації продукції.

“Перші кораблі після агропродукції були саме з продукцією “Метінвесту”. Я вдячний Силам оборони, розвідці, нашим партнерам, які зробили це можливим. І зараз це відкриває нові горизонти як для компанії, так і для країни загалом на 2024-й і майбутні роки. Але це лише початок. Потрібно працювати над логістикою, над розширенням вузьких місць. Це і “Укрзалізниця”, і пошкоджені мости, і робота портів. Потужностей портів не вистачає, і там багато чого можна зробити”, – зазначив гендиректор.

Він уточнив, що компанія для післявоєнного відновлення країни будує глобальну стратегію: “У наших стратегічних кроках ми завжди дивимося, який у нас є фундамент. Нині в усьому світі говорять про зелену та цифрову металургію, яка потребує високоякісної сировини або напівфабрикатів. І це те, що може зробити Україна, що надасть поштовху для розвитку країни після війни. Саме з урахуванням цього ми плануємо наші майбутні інвестиції. Вони мають бути пов’язані в один ланцюжок із тим фундаментом, який у нас є в Україні”.

За його словами, зараз українському бізнесу потрібна валютна лібералізація, щоб поліпшити інвестиційний клімат і продовжити інвестувати в Україну. “Якщо ми не будемо впроваджувати якісь способи повернення інвестицій, то ми не зможемо їх залучати в Україну”, – зазначив він.

Крім того, чинні правила мобілізації працівників не дозволяють групі, одному з найбільших донорів Сил оборони України, нарощувати виробництво.

“Ми прозора компанія. Усі наші співробітники зареєстровані у військкоматах і пройшли військово-лікарські комісії. Ми найбільший донор, і це не дає змоги нарощувати обсяги виробництва, яке могло б підтримувати економіку. Тому від держави нам потрібні більш прозорі правила бронювання, які б стимулювали зростання бізнесу, а не лише відтік кадрів у Сили оборони”, – констатував Риженков.

Водночас голова офісу генерального директора групи Олександр Водовіз, який брав участь у панелі “Експорт і людський капітал”, зазначив, що проблема №1 для компанії – брак персоналу. Близько 8 тис. співробітників компанії, тобто кожен шостий, зараз служать в армії, а загалом через ЗСУ пройшли понад 9 тис. осіб.

“На жаль, близько 500 наших співробітників загинули, також близько 500 дістали поранення різного ступеня тяжкості. Десь близько тисячі людей повернулися, але коефіцієнт повернення людей на виробництво – менше 50%. Нам не вистачає людей, щоб запускати домни і добувати додаткову руду. Ми не можемо вийти на деяких підприємствах навіть на 50-60% довоєнних потужностей”, – сказав Водовіз.

Він запропонував варіант, який допоможе вирішити питання із бронюванням працівників: “Ми б хотіли, щоб директорам підприємств, визнаних критичними, надали право, скажімо, 10% персоналу бронювати самостійно. А не проходити ці десять кіл пекла через Міністерство економіки, Генштаб і ще 25 органів, які все це погоджують. І тоді кожен директор підприємства міг би додатково визначати, який персонал є критичним”.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢