ЄС знайшов компроміс щодо продовження безмитної торгівлі для України

Економіка Новини
ЄС знайшов компроміс щодо продовження безмитної торгівлі для України

Країни-члени Європейського Союзу, після попередньої домовленості парламенту та Ради ЄС, досягли важкого компромісу щодо продовження безмитної торгівлі для України ще на один рік, оскільки фермери з усього блоку протестують проти імпорту продовольства з охопленої війною країни, пише Bloomberg.

Угода, досягнута послами блоку, стала результатом попередньої угоди з Європейським парламентом минулого тижня, яка пропонувала відновити тарифи на імпорт деяких продуктів харчування з України у разі надлишку пропозиції.

Зазначається, що базовий період, який будуть враховувати для активації захисного механізму, буде продовжено до другого семестру 2021 року (раніше розглядалась середні обсяги за 2022-2023 роки). Остання пропозиція не включає потенційні обмеження на пшеницю, незважаючи на вимоги Франції, Польщі та Угорщини. “Посли ЄС погодили новий компроміс щодо розширення торговельних заходів для України, який забезпечить збалансований підхід між підтримкою України та захистом сільськогосподарських ринків ЄС”, – йдеться у повідомленні головування Бельгії в Раді ЄС.

Розширення дії так званих автономних торговельних заходів ще має схвалити Європейський парламент, дозволить Києву зберегти майже безперешкодний доступ до ринку ЄС після 5 червня.

Держави-члени загалом підтримали продовження, але деякі наполягали на тому, щоб виконавчий орган ЄС забезпечив гарантії на такі продукти, як кукурудза, птиця, цукор і яйця, якщо імпорт перевищує попередні обсяги.

Розширення заходів вільної торгівлі було в центрі деяких фермерських протестів по всій Європі в останні тижні, в тому числі останнім часом у Польщі та Бельгії, разом із зростанням витрат виробництва та адміністративним тягарем.

На початку березня 2024 року євродепутати схвалили пропозицію про продовження пільгової торгівлі з Україною ще на один рік, з 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року. 14 березня депутати Європарламенту внесли поправки до пропозиції щодо України щодо посилення гарантій для фермерів ЄС на випадок зростання української продукції.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢