Україні потрібна зелена генерація та системи накопичення енергії

Екологія Економіка Новини
Україні потрібна зелена генерація та системи накопичення енергії

Влада має забезпечити підтримку інвесторів, які зможуть в найближчий рік побудувати до 3 ГВт розподіленої енергетики та до 2 ГВт систем накопичення електроенергії, щоб мінімізувати відключення електроенергії. Про це повідомляє співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики Ігор Тинного.

“Більшість з атак, на жаль, досягли часткового або повного успіху. Багато котлів та генераторів ТЕС, ТЕЦ і ГЕС знищені фізично і не підлягають відновленню або потребуватимуть дуже довгострокових ремонтів тривалістю 1-3 роки”, – сказав Тинний.

Він стверджує, що росіяни поставили за мету фізично знищити всю традиційну генерацію в Україні і, з великою ймовірністю, досягнуть своєї мети.

На його думку, знищення потужностей ТЕС та ГЕС України несе суттєві ризики для українців в наступному опалювальному сезоні, а також підкреслює, що витрачати час та гроші на відновлення деяких об’єктів генерації вже не доцільно.

“Відновлення традиційної генерації у попередніх масштабах і не можливе і не доцільне! По-перше, одразу після або під час відновлення ці об’єкти буде знищено повторно, загинуть будівельники та енергетики. По-друге, відновлення займатиме роки”, – заявив інвестор.

Він вважає, що серед першочергових кроків уряд та Міненерго мають провести швидкі перемовини з усіма приватними гравцями на ринку відновлюваної енергії та підписати угоди, забезпечити 100% погашення старих заборгованостей на ринку ВДЕ за умови спрямування коштів на встановлення нових BESS систем (накопичення енергії), СЕС, ВЕС, біотец, та мобільних котелень протягом ближчих 6-12 місяців.

“Завдання – побудувати протягом року 2 Гвт акумуляторних BESS систем одиничною ємністю 5-20 Мвт, розпорошених на 250-300 окремих проєктів. Ціна питання у 700 млн дол США цілком підйомна, як і терміни, якщо почати прямо зараз”, – уточнив Тинний.

Також він додав, що завдання держави – простимулювати будівництво 1.5-2 Гвт додаткових потужностей ВДЕ, розпорошених на 100-200 окремих проєктів. Окрім того, побудувати 0.5-1 Гвт газопоршневих, газотурбінних, турбодетандерних установок генерації енергії.

Нагадаємо, останніми днями в Україні фіксується профіцит потужності в енергосистемі завдяки активній роботі сонячних електростанцій, що дозволило уникати дефіциту потужності, який існує після масованих обстрілів ГЕС та ТЕС.

Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що Україні необхідно займатись децентралізацією енергетики і розвивати відновлювану енергетику, щоб мінімізувати ризики блекауту.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢