Україні потрібна зелена генерація та системи накопичення енергії

Екологія Економіка Новини
Україні потрібна зелена генерація та системи накопичення енергії

Влада має забезпечити підтримку інвесторів, які зможуть в найближчий рік побудувати до 3 ГВт розподіленої енергетики та до 2 ГВт систем накопичення електроенергії, щоб мінімізувати відключення електроенергії. Про це повідомляє співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики Ігор Тинного.

“Більшість з атак, на жаль, досягли часткового або повного успіху. Багато котлів та генераторів ТЕС, ТЕЦ і ГЕС знищені фізично і не підлягають відновленню або потребуватимуть дуже довгострокових ремонтів тривалістю 1-3 роки”, – сказав Тинний.

Він стверджує, що росіяни поставили за мету фізично знищити всю традиційну генерацію в Україні і, з великою ймовірністю, досягнуть своєї мети.

На його думку, знищення потужностей ТЕС та ГЕС України несе суттєві ризики для українців в наступному опалювальному сезоні, а також підкреслює, що витрачати час та гроші на відновлення деяких об’єктів генерації вже не доцільно.

“Відновлення традиційної генерації у попередніх масштабах і не можливе і не доцільне! По-перше, одразу після або під час відновлення ці об’єкти буде знищено повторно, загинуть будівельники та енергетики. По-друге, відновлення займатиме роки”, – заявив інвестор.

Він вважає, що серед першочергових кроків уряд та Міненерго мають провести швидкі перемовини з усіма приватними гравцями на ринку відновлюваної енергії та підписати угоди, забезпечити 100% погашення старих заборгованостей на ринку ВДЕ за умови спрямування коштів на встановлення нових BESS систем (накопичення енергії), СЕС, ВЕС, біотец, та мобільних котелень протягом ближчих 6-12 місяців.

“Завдання – побудувати протягом року 2 Гвт акумуляторних BESS систем одиничною ємністю 5-20 Мвт, розпорошених на 250-300 окремих проєктів. Ціна питання у 700 млн дол США цілком підйомна, як і терміни, якщо почати прямо зараз”, – уточнив Тинний.

Також він додав, що завдання держави – простимулювати будівництво 1.5-2 Гвт додаткових потужностей ВДЕ, розпорошених на 100-200 окремих проєктів. Окрім того, побудувати 0.5-1 Гвт газопоршневих, газотурбінних, турбодетандерних установок генерації енергії.

Нагадаємо, останніми днями в Україні фіксується профіцит потужності в енергосистемі завдяки активній роботі сонячних електростанцій, що дозволило уникати дефіциту потужності, який існує після масованих обстрілів ГЕС та ТЕС.

Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що Україні необхідно займатись децентралізацією енергетики і розвивати відновлювану енергетику, щоб мінімізувати ризики блекауту.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢