США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Екологія Економіка Новини
США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Міністерство енергетики США виділило $28 млн на стимулювання рішень, які допоможуть усунути викиди вуглекислого газу в процесі виробництва чавуну та скоротити викиди у ланцюжку постачання сталі. Про це повідомляє Canary Media.

Як стало відомо, влада США відібрала 13 проєктів, які отримають загалом $28 млн через Агентство передових досліджень у галузі енергетики (ARPA-E).

“Виробництво чавуну та сталі належить до найскладніших галузей промисловості з точки зору декарбонізації. Саме тому ARPA-E зосереджується на пришвидшенні революційних технологічних проривів для зниження викидів у цих критично важливих секторах”, — сказала директор ARPA-E Евелін Ван.

Зазначається, що на світовому рівні виробництво сталі щороку генерує до 9% викидів CO2 – це більше, ніж будь-яка інша важка промисловість. Приблизно 70% цих викидів припадає лише на процес виробництва чавуну. Існуючі доменні печі використовують очищений вугільний кокс та вапняк для перетворення залізної руди на рідкий чавун за екстремально високих температур.

Потім на окремому об’єкті чавун перетворюється на високоякісну сталь, яка використовується для виробництва деталей автомобілів, балок, кухонних приладів та іншого. У ARPA-E наголосили, що 13 відібраних компаній насамперед зосереджуються на скороченні викидів з доменних печей. За оцінками ARPA-E, розвиток технологій відібраних компаній дозволить скоротити викиди CO2 більш ніж на 5,5% від глобальних викидів.

Але експерти кажуть, що можуть пройти десятиліття, перш ніж ці технології досягнуть масштабів, які суттєво трансформують виробництво чавуну та сталі у світі. Зазначається, що на даний момент виробництво чавуну на основі водню є одним із найефективніших способів скорочення викидів у цій галузі. Інші варіанти включають встановлення систем уловлювання викидів CO2 безпосередньо з доменних печей, а потім зберігання або повторне використання вуглецю для промислових потреб.

Компанії також можуть збільшити використання переробленого металобрухту, щоб зменшити потребу в первинному чавуні – найбільшому джерелі викидів вуглецю в цій галузі. Експерти наголошують, що розвиток усіх цих підходів всеодно стикається з серйозними проблемами. Наприклад, технологія уловлювання вуглецю не усуває інших шкідливих для здоров’я забруднювачів, які викидаються з доменних печей.

Також існує обмеження на кількість металобрухту, який можна переплавити та перетворити на сталь. Перероблена сталь, яка може містити домішки, також не підходить для певних видів використання, таких як деталі автомобілів. Що стосується водню, то найбільшою перешкодою для виробників сталі є отримання джерел із низьким вмістом вуглецю.

Переважна більшість водню на сьогодні виробляється з викопного палива за допомогою технологій із високою інтенсивністю викидів. Зелений водень, який виробляється за допомогою відновлюваної електроенергії та води, залишається дорогим і його запаси вкрай обмежені.

Для його масового виробництва знадобляться значні нові інвестиції в сонячну, вітрову та інші джерела відновлюваної енергії, а також виробництво більшої кількості електролізерів для розщеплення молекул води на водень і кисень.

“Цього десятиліття ми маємо розпочати активне виробництво сталі на основі водню, CCS (вловлювання та зберігання вуглецю), і відмовитися від брухту з ідеєю, що пізніше ми зможемо перейти до повного електролізу сталі та заліза”, – підсумувала керівник відділу технологій, промисловості та інновацій BloombergNEF ( BNEF ) Клер Каррі.

Новини

2 Травня 2024

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

Після розблокування кордону держбюджет додатково отримав 2,5 млрд грн

Свириденко прогнозує зростання економіки на рівні 4,6%

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

Через санкції прибуток Металоінвесту скоротився на 36%

У Чилі розраховують на збільшення обсягів видобутку міді

ВСІ НОВИНИ ⇢