Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Економіка Металургія Новини
Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Завод “Каметсталь” гірничо-металургійної групи “Метінвест”, створений на потужностях Дніпровського металургійного комбінату (ДМК, Кам’янське Дніпропетровської обл.), на сортовій машині безперервного лиття заготівлі (МБЛЗ) №1 продовжує роботи з освоєння розливання безперервнолитої заготівлі (БЛЗ) підвищеної якості.

Згідно з прес-релізом, особливість нової технології стопорного розливання полягає в тому, що сталевий струмінь у проміжку між ковшем і кристалізатором захищений занурювальною склянкою. Це оберігає гарячий метал від вторинного окислення, яке негативно впливає на його макроструктуру, і надає заготівлі підвищеної якості, яку вимагають споживачі для деяких особливих замовлень.

При цьому уточнюється, що нова технологія також дає змогу частково замінити сортамент МБЛЗ №2 і таким чином знизити витрати на додаткові перекати на трубозаготівельному стані.

Минулого року на першому етапі на “Каметсталі” було успішно освоєно виробництво безперервнолитої заготовки перерізом 160х160 мм з підвищеними вимогами до хімічного складу і макроструктури зі сталей марок Ст3пс/сп, C72D2, C80D2, 70, Ш2, S355. Ці марки сталі були обрані як “пілотні” в проєкті через їхню особливу затребуваність з боку ключових споживачів продукції підприємства, а також за програмою освоєння нових видів продукції.

“Зараз найдосвідченіші фахівці-сталеплавильники, ремонтники, фахівці технічного управління комбінату, які залучені до цього масштабного проєкту, зосередили першочергову увагу на освоєнні виробництва НЛЗ перерізом 200х200 мм зі сталей марок C72D2, C80D2, C50, S60, S60, S30”, – констатується в інформації підприємства.

Серед першочергових завдань – вдосконалення отриманих навичок, підбір оптимальних матеріалів і вогнетривів, нарощування виробництва. Насамперед, шляхом практичних випробувань підбираються оптимальні гранульовані шлакоутворювальні суміші, що забезпечують змащування стінок кристалізаторів і дають змогу уникнути вторинного окислення металу. Також проводиться робота з підвищення стійкості заглибних склянок.

Успішне освоєння технології стопорного розливання безперервнолитої заготовки – це додаткові перспективи для розширення сортаменту сталевої продукції. Минулого року металурги виробили і відвантажили на замовлення українських і зарубіжних споживачів 2218 тонн НЛЗ-160 і 3042 тонни НЛЗ-200 підвищеної якості.

“У 2024 році вже є програма виконання таких замовлень, за якою нарощують обсяги виробництва заготовки за новою технологією і одночасно працюють над розширенням її сортаменту. Це високомаржинальна продукція, що дає змогу підвищити ефективність роботи цеху і підприємства загалом”, – наголошується в прес-релізі.

“Каметсталь” створено на базі ПрАТ “Дніпровський коксохімічний завод” (ДКХЗ) і ЦМК ПАТ “Дніпровський металургійний комбінат” (ДМК).

Згідно зі звітом материнської компанії групи “Метінвест” за 2020 рік, Metinvest B.V. (Нідерланди) належало 100% акцій ДКХЗ.

Новини

2 Травня 2024

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

Після розблокування кордону держбюджет додатково отримав 2,5 млрд грн

Свириденко прогнозує зростання економіки на рівні 4,6%

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

ВСІ НОВИНИ ⇢