Через пару років нова розподілена генерація повинна замістити існуючу теплову

Економіка Новини ТЕК
Через пару років нова розподілена генерація повинна замістити існуючу теплову

Голова правління національної енергетичної компанії “Укренерго” Володимир Кудрицький вважає, що через два-три роки нова розподілена генерація повинна замістити існуючу теплову генерацію.
Про це він повідомив в інтерв’ю “Телеграф”.

“Вона повинна буде через два-три роки повністю або майже повністю замістити існуючу теплову генерацію. Причому це буде не заміна один в один, тобто мегават вугільної теплової електростанції на мегават газотурбінної станції або станції на біопаливі. Це буде заміна умовного мегавата ТЕС на мікс із промислових вітряків та сонячних батарей, великих накопичувальних систем, газових високоманеврених станцій, можливо, станцій на біопаливі. Замість 1000 МВт теплової вугільної станції буде 100 маленьких станцій по 10 МВт. Буде змінена структура енергоринку та й архітектура енергосистеми”, – сказаві він.

При цьому атомна енергетика залишиться основою української генерації.”Але будуть розвиватися відновлювальні джерела енергії – сонячні та вітрові електростанції, тому що вони дешевші за всі інші. Сподіваюся дуже, що буде розвиватися гідроенергетика, бо це конкурентна перевага будь-якої енергосистеми. Це завжди значить, що електроенергія буде дешевшою, і є гнучкість у системі, необхідна для балансування. Простіше кажучи – гнучкість означає, що у нас будуть декарбонізовані потужності, маневрені, тобто здатні швидко змінювати режими роботи. І таким чином дуже швидко реагувати на зміну рівня споживання протягом доби. Окрім підвищення гнучкості енергосистеми, є ще одна важлива мета, якої вдасться досягти із допомогою розподіленої генерації. Це підвищення енергетичної безпеки країни. Ворогу буде складніше влучити в 200 невеликих електроустановок різного типу, аніж у 20-25 великих електростанцій”, – зазначив Кудрицький.

За його словами, низка проєктів вже в стадії активного розвитку.

“Є багато ідей, ми всі їх дуже вітаємо, але ставка робиться на традиційні для Європи, США, Японії проєкти зі встановленню систем накопичення енергії. Лише за останні два роки під час війни “Укренерго” погодило різним компаніям технічні умови на приєднання накопичувальних установок на 1,2 ГВт. Це свідчить про дуже високий інтерес приватних інвесторів до цього сегменту. Я впевнений, що першу таку систему ми побачимо в Україні вже цього року”, – додав Кудрицький.

Кабінет Міністрів розраховує суттєво децентралізувати енергосистему протягом другого півріччя 2024 року.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢