Інгулецький ГЗК може зупинитись через вимогу купувати більше імпортної електрики

Металургія Новини ТЕК
Інгулецький ГЗК може зупинитись через вимогу купувати більше імпортної електрики

Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат (входить до групи Метінвест) може повністю припинити роботу через рішення Кабінету міністрів No 611, згідно з яким гарантії постачання електроенергію надаватимуться лише тим підприємствам, які імпортують 80% від своїх потреб. Про це сказано в листі директора ІнГЗК Ігоря Тонєва до прем’єр-міністра та низки голів парламентських комітетів.

Зазначається, що 30 травня засіданні було ухвалене рішення про збільшення попередньої норми з 30% з травня по вересень і 50% з жовтня по квітень до 80%. При цьому, не передбачено було попередньої належної дискусії чи обговорення, що позбавило споживачів можливості висловити свої зауваження та пропозиції.

“Підвищення норми купівлі імпортної електричної енергії до 80 % від загальної потреби підприємства змушує промисловість відповідно збільшувати обсяги імпорту електричної енергії, що стимулює штучне збільшення попиту на аукціонах з розподілу міждержавних перетинів та призводить до спекулятивного зростання цін на імпортну електричну енергію. Враховуючи те, що вартість електричної енергії до прийняття зазначеної постанови в пікові години вже становила від 160 до 200 євро/МВт-год, подальше підвищення цін становить серйозну загрозу для промислових підприємств”, — сказано в листі.

Ігор Тонєв звертає увагу на те, що на Інгулецькому ГЗК витрати на електроенергію становлять 51% від собівартості виробництва залізорудної сировини. Тим часом підвищення вартості електроенергії може негативно позначитися на конкурентоспроможності ІнГЗК на міжнародному ринку.

“Придбання імпортної електричної енергії у розмірі 80 % від власного споживання стає недосяжним для ПРАТ “ІнГЗК” через зависоку ціну, що може призвести до повної зупинки комбінату. Лише внаслідок зупинки одного ПРАТ “ІнГЗК” виробництво залізорудної продукції в Україні скоротиться на 2,7 млн тон, що приведе до падіння ВВП на 4 млрд грн, втрати 0,7 млрд грн податкових надходжень та близько 150 млн дол валютної виручки”, — сказано в листі.

Відзначається, що зупинка виробництва залізорудної продукції призведе до зменшення обсягів і залізничних та морських перевезень, а також до зниження попиту на продукцію машинобудівництва. Це може спровокувати ланцюжкову реакцію, яка негативно позначиться на суміжних галузях економіки й загострить економічну кризу.

На підставі вищезазначеного, Інгулецький ГЗК просить Кабінет міністрів розглянути можливість:

1. Повернення до попередніх умов гарантування енергопостачання (30% 3 травня по вересень або 50% з жовтня по квітень) або скоригувати норму імпорту до 50% протягом усього року.

2. Збільшення обласних лімітів споживання на обсяги імпортованої електричної енергії.

Новини

26 Червня 2024

Уряд Нідерландів та Tata Steel завершать угоду з декарбонізації

У Німеччині побудували завод із виробництва зеленого водню для регіональних поїздів

Швеція може передати Україні обладнання для розподіленої генерації

Уряд схвалив Національний план з енергетики та клімату

25 Червня 2024

Розпочались переговори щодо членства України в ЄС

В Аргентині побудують новий завод з виробництва арматури

EUROFER занепокоєна проблемою зростаючих потужностей у виробництві сталі

У першому кварталі ВВП збільшився на 6,5%

До зими Україна може додати 1ГВт сонячної генерації

На польському заводі Liberty Czestochowa введено тимчасову адміністрацію

Itochu та ESA вироблятимуть 2,5 млн тонн DRI на рік в Абу-Дабі

Нові мита на сталь сприяють підвищенню цін у Бразилії

Канадська Algoma Steel провела модернізацію товстолистового стану

Покровський гірничо-збагачувальний комбінат наростив збиток у 13 разів

Роботодавці зіткнулися з проблемою пошуку працівників

Українські підприємства за рік заробили мільярди – Гетманцев

ВСІ НОВИНИ ⇢