Економічне бронювання від мобілізації: у Раду подали законопроєкт 

Економіка Новини
Економічне бронювання від мобілізації: у Раду подали законопроєкт 

У Верховні Раді зареєстрували законопроєкт №11331 “Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки”, який передбачає концепцію економічного бронювання військовозобов’язаних від мобілізації. Про це у Facebook повідомив голова комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, який є одним із співавторів проєкту закону.

“У законі ми заклали концепцію “економічного бронювання”, яка дозволить зберегти для економіки важкозамінних спеціалістів”, – зазначив він.

За його словами, вона працюватиме наступним чином:

-кожен субʼєкт господарювання, який сплачує підвищений військовий збір у 20 000 грн на місяць за працівника – має можливість його забронювати;
-сплата підвищеного збору відбувається не працівником, а самим бізнесом. Він сам визначає, хто для нього найбільш критичний і підтверджує це відповідними податками;
-бронювання поширюється на кожен субʼєкт господарювання, що нівелює проблему, наприклад, з неможливістю броні для представництв міжнародних компаній чи ФОПів. Останні можуть забронюватися, якщо підтвердять реальне ведення діяльності протягом останнього року;
відсоткову межу заброньованих та процедуру визначатиме Кабмін. Механіка сплати підвищеного військового збору окреслена у повʼязаному законопроекті №11332 “щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних”.

Як наголосив Наталуха, ці законопроєкти є результатом піврічної роботи великої команди людей, яка проводили консультації, моделювали різні сценарії та вели діалог, як з урядовцями, так і з бізнесом.

Крім того, нардеп долав, що незабаром будуть подані два альтернативних законопроєкти, що будуть включати: модель із бронюванням за рівнем зарплати у понад 35 тис грн, а також змішану модель – 35 тис грн зарплати для найманого працівника, 20 тис грн військового збору для ФОП.

Як повідомлялося, Офіс президента та Ініціативна група у Верховній Раді опрацьовують два різні підходи до критеріїв для “економічного бронювання” від мобілізації: або це податки з зарплати в щонайменше 30-35 тис. грн, або 20 тис. грн доплати за працівника щомісяця.

Обидві концепції схожі в оцінках надходжень, які можна буде закумулювати для бюджету. За середньозваженого сценарію, додаткові надходження можуть скласти від 200 млрд до 350 млрд грн за рік.

Водночас у Федерації роботодавців кажуть, що обидві названі суми – і зарплата в 35 тис. грн, і 20 тис. грн збір з роботодавця – недосяжні для більшості їхніх членів. Члени ФРУ готові платити за бронь близько 6 тис. грн на місяць за працівника.

Запровадження нових підходів до бронювання працівників від мобілізації, пов’язаних з розміром зарплат або доплатами від роботодавців, підривають принцип справедливості, бо “бідні не будуть воювати за багатих”, вважає голова парламентського Комітету з питання фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Новини

27 Вересня 2024

Американська донька Liberty Steel скорочує виробництво до кінця жовтня

Польське ЕКА вперше застрахувало виробничий комплекс в Україні

В ВР не виключають можливості підвищення ПДВ у майбутньому

Франція і Німеччина проти плану Єврокомісії щодо кредиту для України на 35 млрд  

За період великої війни кількість індустриальних парків зросла понад удвічі

Інтерпайп залишається великим експортером продукції із високою доданою вартістю

Європейська організація морських портів закликала звільнити від податків берегові джерела живлення

Мексика продовжила дію мита на українські безшовні труби

Система тарифоутворення Укрзалізниці давно застаріла і потребує перегляду

Канада та ЄС домовилися допомагати розвивати вуглецеве ціноутворення у світі

Український уряд має розпочати переговори з ЄС щодо відтермінування CBAM

В Україні оголошено перший аукціон із розподілу квоти підтримки зеленої енергетики

ЄС збільшив імпорт заліза прямого відновлення на 4,8%

ArcelorMittal зупинив проєкт розширення бразильського заводу через зростання імпорту сталі

Ціни на залізну руду перевищили позначку в 100 дол/тонну

Жінки врятують світ: Україна запускає програму навчання жінок на операторок екскаватора 

ВСІ НОВИНИ ⇢