Зобов’язання імпортувати 80% електроенергії ставить промисловість на критичну межу виживання

Економіка Металургія Новини Точка зору
Зобов’язання імпортувати 80% електроенергії ставить промисловість на критичну межу виживання

Через зобов’язання імпортувати 80% електроенергії українські підприємства стикнулися з рядом проблем, основними з яких є підвищення собівартості продукції та втрата конкурентоздатності. Ці проблеми стануть критичними і викличуть зупинки підприємств, якщо планка в 80% не буде знижена. Про це розповів директор “Дніпроспецсталь – Енерго” Василь Гончарук на під час робочої наради, яку організувала Федерація роботодавців України.

“Підвищення обсягів імпорту до 80% стало для нас холодним душем. Якщо уявити, що ми у лікаря на огляді, і нас запитують, що ми відчуваємо, то ми скаржимося на біль. Перший біль – це суттєве здорожчання енергоресурсу, який тягне за собою здорожчання продукції, яку ми експортуємо. Це приводить до другого нашого болю – це зниження нашої конкурентності на зовнішніх ринках, яке не дає нам можливості залучати кошти, реінвестувати і якось виживати в теперішніх складних умовах”, – каже Гончарук.

Водночас він наголосив: якщо підприємство буде змушене знижувати обсяги виробництва, то постраждають працівники, які зараз мають роботу та сплачують податки. “Ключовий наш біль – це переживання за людей. У нас зараз працевлаштовано в групі компаній біля 9 тисяч працівників. З цих 9 тисяч приблизно 30% – це активи в Нікополі. Це бойова територія, щоденні прильоти та загрози для життя. Зупинка підприємств призведе до того, що ці 3 тисячі людей не зможуть отримувати заробітну плату”, – акцентував Гончарук.

Він підкреслив: бізнес розуміє стан енергетичної системи, та готовий допомагати, але водночас – він потребує підтримки. Такою підтримкою стане повернення до норми імпорту в 50%.

“З таким зростанням ціни електричної енергії критичним стає питання доцільності функціонування підприємств. Хотілося б попросити все-таки знизити імпортний ценз хоча би до попереднього рівня у 50%. Також закликаємо активізуватися в частині покращення для нас нашої торговельної позиції – давши можливість довгострокової закупівлі міждержавного перетину на місяць+, що дасть можливість на зовнішніх ринках Євросоюзу закуповувати якісь базові продукти, які потенційно будуть дешевші, ніж поточний спотовий короткостроковий продукт”, – резюмував Гончарук.

Нагадаємо, днями ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” (АМКР) також закликало український уряд переглянути норму з імпорту не менше 80% е/е: подальше виробництво стає збитковим, а конкурентоспроможність на глобальному ринку знижується. Якщо ця норма не буде зменшена, підприємство буде змушене скоротити виробництво та відправити у простій 1200 своїх працівників.

Новини

4 Жовтня 2024

Австралія з початку року збільшила експорт залізорудної сировнини

Європа продовжить використовувати нікелевий чавун до повноцінного запуску CBAM

Більше половини компаній не компенсуватимуть працівникам підвищення військового збору

Довгий прокат дешевшає на північноєвропейських ринках

Профільний комітет Ради схвалив законопроєкт про підвищення податків

Через мобілізацію в Україні не вистачає водіїв

Рішення щодо економічного бронювання прийнято – Железняк

Тариф на вантажні залізничні перевезення не має бути обтяжений сторонніми послугами

В Україні планують створити інвестфонд для розвитку бізнесу

МВФ ухвалить остаточне рішення про новий транш для України до 21 жовтня 

В Бразилії створюють фонд розробки критично важливих мінералів

Україні потрібно прискорювати будівництво зеленої генерації 

Війна між Ізраїлем та Іраном може призвести до дефіциту сталі в регіоні MENA

Канада обкладе додатковим митом у 25% китайську сталь та алюміній

Росія з легкістю обходить європейські санкції, щоб вести війну проти України – ЗМІ

3 Жовтня 2024

Брак сірчаної кислоти може завадити Індонезії збільшувати виробництво нікелю

ВСІ НОВИНИ ⇢