Найбільший у світі виробник урану постраждав через санкції проти Росії

Економіка Новини
Найбільший у світі виробник урану постраждав через санкції проти Росії

Війна Росії з Україною ускладнює для найбільшого у світі виробника урану можливість продовжувати поставки на Захід, оскільки співпраця Москви з Пекіном стає все сильнішою.

Генеральний директор казахстанської державної гірничодобувної компанії “Казатомпром” Мейржан Юсупов в інтерв’ю Financial Times заявив, що санкції створили перешкоди для поставок західним підприємствам.

“Нам набагато простіше продавати більшу частину, якщо не всю, нашої продукції азіатським партнерам – я б не став називати конкретну країну… Вони можуть купити майже всю нашу продукцію”, – заявив Юсупов.

“Продавати їм набагато простіше, але ми не хочемо складати всі яйця в один кошик”.

Гірничодобувна компанія, 75% акцій якої належить державі, хоче зберегти широке коло клієнтів, включно з американськими та європейськими, навіть попри те, що доставка матеріалів дешевшим маршрутом через Санкт-Петербург більше неможлива через санкції. “Казатомпром” спробував створити альтернативний маршрут доставки матеріалів через Каспійське море, Азербайджан, Грузію і Чорне море, що обійдеться дорожче.

Казахстан виробляє 43% світового урану, але потенційний вплив Росії на свого середньоазіатського сусіда викликає дедалі більше занепокоєння у західних служб і партнерів по галузі.

Росатом володіє часткою в п’яти з 14 родовищ “Казатомпрому”. За словами Юсупова, відповідно до цих домовленостей він отримує 20% від обсягу видобутку в країні. Проблема ускладнюється тим, що Росія і Китай лідирують у будівництві нових атомних станцій по всьому світу.

За словами Юсупова, “немає великої стурбованості” з приводу рівня участі Росатома, оскільки взаємозалежність між двома країнами нижча, ніж у нафтогазовому секторі. Але він також додав: “Занепоєність, звичайно, є”.

Минулого місяця компанія знизила прогноз видобутку на 2025 рік на 17% і призупинила прогноз на 2026 рік, посилаючись на брак сірчаної кислоти, необхідної для добування урану, і затримки в будівництві наземних об’єктів та інфраструктури.

Згідно з останнім річним звітом, торік “Казатомпром” відправив 49% урану на азіатський ринок, 32% – у Європу і 19% – у США.

Кеті Маллінсон, партнер компанії Prism Political Risk Management, каже, що Казахстан зазнає все більшого тиску з боку Росії та Китаю, які змушені обмежувати його взаємодію із західними країнами.

“Це особливо стосується урану, який відіграє ключову роль у глобальному ланцюжку поставок”, – сказала вона. “Росія збільшила свою частку в казахстанському виробництві урану, і Казахстан дедалі більше і більше постачає його на китайський ринок. У довгостроковій перспективі це ставить серйозні питання про те, скільки урану буде доступно на західних ринках”.

Видання Newsweek у червні писало, що ціни на уран стрімко зростають на тлі прагнення урядів досягти кліматичних цілей, тоді як нові санкції США проти найбільшого виробника – Росії – можуть підштовхнути Північну Америку до виробництва більшої кількості життєво важливого палива для атомних електростанцій.

Новини

17 Вересня 2024

Більшість бізнесу очікує зростання – ЄБА

Економічне бронювання не вирішить проблему з дефіцитом кадрів – Риженков

Німеччина додатково виділяє Україні 100 млн євро для проходження зими

Британська металургія закликає пришвидшити впровадження аналога CBAM

Металургія Індії потребує $280 млрд інвестицій для декарбонізації

Нафтогаз розраховує пройти зиму за рахунок українського газу

ЄС готується надати Україні 40 млрд євро кредиту до кінця року без участі США

Імпорт холоднокатаних рулонів у США зріс на 60,2%

Потужності Покровської вугільної групи завантажені на 100%

Феросплавні заводи України за 8 місяців скоротили експорт у 6 разів

16 Вересня 2024

Канада встановить 18% антидемпінгове мито на болгарську арматуру

Сильні повені на Дунаї не вплинули на роботу УДП

Польська JSW знову знизила план видобутку вугілля 

Індійська RINL опинилась на межі зупинки через брак коксівного вугілля

В Україні запрацювала нова програма кредитування бізнесу

Україна експортувала морським коридором товарів на понад $19 млрд

ВСІ НОВИНИ ⇢