Легпром прохатиме ратифікувати вільну торгівлю з Туреччиною після закінчення війни

Економіка Новини
Легпром прохатиме ратифікувати вільну торгівлю з Туреччиною після закінчення війни

Українські компанії легкої промисловості мають намір звернутися до Верховної Ради з проханням ратифікувати Угоду про зону вільної торгівлі з Туреччиною після закінчення війни, повідомив власник “ТК-Груп” Олександр Соколовський.

“Ми завжди відчуваємо конкуренцію з боку турецьких виробників, хоч би що це було – форма для військових, міжнародні замовлення. Але зараз ця конкуренція ускладнена тим, що підписано Угоду про ЗВТ із Туреччиною, і ми виходитимемо в публічну площину та пропонуватимемо парламенту, виходитимемо на комітет, щоб хоча б угоду ратифікували після закінчення війни”, – повідомив він на Business Breakfast від видання Forbes Ukraine, повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

Як пояснив Соколовський, уже зараз виробники в Туреччині та Україні – в нерівних умовах, при тому що Україна не експортує вироби легпрому до Туреччини.

“У нас блекаути, обстріли, тривоги, необхідність вкладати кошти в ті ж генератори, підвищуються податки у зв’язку з війною. Тобто умови нерівні, а якщо зараз обнулити ставки, сюди хлине одяг і домашній текстиль із Туреччини, ми просто не витримаємо”, – наголосив він.

Соколовський нагадав, що на сьогодні потужності турецької легкої промисловості в десятки, а то й у сотні разів більші, ніж в Україні, хоча обидві країни починали приблизно з однакових стартових позицій.

“Але там держава дбала про виробників, створювала умови, вільні та рівні правила гри, і легка промисловість за останні 30 років зросла неймовірно. Якщо раніше домінували Італія, Іспанія, Франція, Бельгія, то зараз більшість продукції виробляється в Туреччині”, – констатував власник “ТК-Груп”.

Як повідомлялося, за підсумками 12 раундів переговорів і низки експертних консультацій протягом 2011-2022 рр. прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і міністр торгівлі Туреччини Мехмет Муш 3 лютого 2022 року підписали в Києві Угоду про ЗВТ між двома країнами. Документ набуде чинності після ратифікації парламентами обох країн та обміну ратифікаційними грамотами.

Водночас ще у жовтні 2022 року перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко зазначала, що у зв’язку зі зміною ситуація в Україні тривають переговори з Туреччиною щодо встановлення перехідного періоду для окремих галузей виробництва, зокрема легкої промисловості.

Новини

17 Вересня 2024

ФДМУ продовжив прийом заявок на участь в аукціоні з приватизації Білгород-Дністровського

Україна може розпочати експорт біометану в Європу

Туреччина збільшила імпорт залізної руди на 58%

Китай за 8 місяців 2024 року експортував в Україну товарів на $8,9 млрд

Україна відвантажила до Болгарії, Туреччини та Єгипту 1,31 млн тонн напівфабрикатів

Тарифи на залізничні перевезення  руди та зерна мають бути різними – ФРТУ

Укрзалізниця хоче збільшити тарифи на перевезення будівельних матеріалів на 52%

Верховна Рада прийняла закон про підвищення податків

Більшість бізнесу очікує зростання – ЄБА

Економічне бронювання не вирішить проблему з дефіцитом кадрів – Риженков

Німеччина додатково виділяє Україні 100 млн євро для проходження зими

Британська металургія закликає пришвидшити впровадження аналога CBAM

Металургія Індії потребує $280 млрд інвестицій для декарбонізації

Нафтогаз розраховує пройти зиму за рахунок українського газу

ЄС готується надати Україні 40 млрд євро кредиту до кінця року без участі США

Імпорт холоднокатаних рулонів у США зріс на 60,2%

ВСІ НОВИНИ ⇢