Україна має потенціал перейти на ВДЕ швидше, ніж інші країни – Greenpeace International

Екологія Економіка Новини
Україна має потенціал перейти на ВДЕ швидше, ніж інші країни – Greenpeace International

Випадок України стосовно “зеленого переходу” є унікальним, оскільки багато старих енергетичних потужностей швидко були виведені з експлуатації або з системи, але є можливість залучити інвестиції та використати їх для побудови нових потужностей відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Про це в інтерв’ю виданню NV розповів Мадс Крістенсен, виконавчий директор Greenpeace International, під час відкриття офісу організації у Києві 10 вересня.

“Україна, з одного боку, змушена вести війну, а з іншого боку — вирішувати, як відбудовувати й відновлювати ті частини країни, що були зруйновані”, – констатував він.

На думку експерта, перед Україною зараз стоїть фундаментальний вибір: чи продовжувати шлях економіки, заснованої на викопних ресурсах, з енергетичними системами, що базуються на використанні газу чи вугілля, або ж використати можливість перейти на децентралізовану енергетичну систему, що спирається на відновлювані джерела: сонячну та вітрову енергію.

“Коли 75 чи 80% потужностей для виробництва електроенергії виходять з ладу, виникає питання, як побудувати стійку енергетичну систему для майбутнього. Для нас очевидно, що ця система має бути заснована на сонячній та вітровій енергії, на відновлюваних джерелах, які є дешевшими, безпечнішими та більш стійкими. Оскільки вони розподілені, а не централізовані, їх важче знищити або обстріляти”, – говорить Крістенсен.

Посадовець міжнародної організації згадав про “вражаючі кроки” нашої країни у розвитку сонячної енергетики до повномасштабної війни, але зазначив, що вже у 2017-2018 роках цей розвиток значно сповільнився.

Він також відмітив, що в Україні є проблеми зі сховищами для зберігання сонячної енергії. Мадс Крістенсен розповів, що усі країни стикаються з проблемами, коли збільшують свою залежність від проміжних джерел енергії, таких як сонячна або вітрова, де потрібні системи зберігання енергії. Але водночас він зазначив, що Greenpeace може запропонувати чимало рішень, якщо поглянути на досвід різних країн у цьому питанні.

“Зберігання енергії – це не лише батареї, воно може включати водосховища, теплові сховища або покращені міжмережеві з’єднання”, – говорить експерт.

Greenpeace також роблять свій внесок у розвиток “зеленої” енергетики в Україні. У липні вони відібрали групу українських жінок на курс “Монтувальниця сонячних електростанцій”. А вже наприкінці літа 9 його випускниць отримали професійні сертифікати.

Новини

17 Вересня 2024

ФДМУ продовжив прийом заявок на участь в аукціоні з приватизації Білгород-Дністровського

Україна може розпочати експорт біометану в Європу

Туреччина збільшила імпорт залізної руди на 58%

Китай за 8 місяців 2024 року експортував в Україну товарів на $8,9 млрд

Україна відвантажила до Болгарії, Туреччини та Єгипту 1,31 млн тонн напівфабрикатів

Тарифи на залізничні перевезення  руди та зерна мають бути різними – ФРТУ

Укрзалізниця хоче збільшити тарифи на перевезення будівельних матеріалів на 52%

Верховна Рада прийняла закон про підвищення податків

Більшість бізнесу очікує зростання – ЄБА

Економічне бронювання не вирішить проблему з дефіцитом кадрів – Риженков

Німеччина додатково виділяє Україні 100 млн євро для проходження зими

Британська металургія закликає пришвидшити впровадження аналога CBAM

Металургія Індії потребує $280 млрд інвестицій для декарбонізації

Нафтогаз розраховує пройти зиму за рахунок українського газу

ЄС готується надати Україні 40 млрд євро кредиту до кінця року без участі США

Імпорт холоднокатаних рулонів у США зріс на 60,2%

ВСІ НОВИНИ ⇢