Українські компанії наймають жінок та підлітків через нестачу робочої сили

Економіка Новини
Українські компанії наймають жінок та підлітків через нестачу робочої сили

Українські підприємства намагаються покрити гострий брак кадрів, наймаючи більше жінок на традиційно чоловічі посади і звертаючись до підлітків, студентів і працівників старшого віку через те, що війна, яку розв’язала країна-агресор Росія, виснажує робочу силу. Про це пише Reuters 12 вересня.

За даними аналітиків, через те, що багато чоловіків мобілізували в армію, а мільйони жінок і дітей виїхали за кордон, криза робочих місць може поставити під загрозу економічне зростання й повоєнне відновлення.

Reuters зазначає, що, за даними НБУ, за час повномасштабної війни Україна втратила понад чверть своєї робочої сили. За даними опитування, яке Міністерство економіки України провело серед понад 3 тис. компаній, майже 60% підприємств заявили, що їхньою головною проблемою є пошук кваліфікованих працівників.

Представники дев’яти українських компаній розповіли агентству, що брак персоналу і зростання невідповідності навичок є великими проблемами. Компанії проводять ротацію персоналу, розширюють його обов’язки, пропонують більше пільг. Також їм довелося підвищити зарплату, котра зараз у середньому становить приблизно 20 тис. грн, тоді як рік тому вона була 14,5 тис. грн.

У Київській школі економіки зазначили, що роботодавці дедалі частіше відходять від гендерних і вікових упереджень під час добору кандидатів. Також суттєво зростає частка жінок-підприємців.

Галузі, у яких переважають чоловіки, найбільше страждають від браку кадрів, пише Reuters. Серед них – будівельний сектор, транспорт, гірничовидобувна промисловість та інші. Тому до деяких із них залучають жінок. Наприклад, у Миколаївській області жінок готують на трактористів. Також жінки дедалі частіше працюють водіями трамваїв і вантажівок, шахтарями, охоронцями і складськими робітниками, кажуть компанії. У Fozzy Group навчають жінок на водіїв вантажівок, а також набирають їх на інші посади, де раніше переважали чоловіки: вантажники, роздільники м’яса, пакувальники, охоронці. Також зростає частка жінок-працівників у виробництві сталі. Директорка зі сталого розвитку металургійної компанії “Метінвест” Тетяна Петрук розповіла, що компанія наймає жінок на деякі підземні роботи.

Компанії й економісти прогнозують, що проблеми на ринку праці збережуться, тому також звертають увагу на молодь, пропонуючи навчання, досвід роботи й цільові пакети пільг, ідеться в публікації.

Новини

17 Вересня 2024

ФДМУ продовжив прийом заявок на участь в аукціоні з приватизації Білгород-Дністровського

Україна може розпочати експорт біометану в Європу

Туреччина збільшила імпорт залізної руди на 58%

Китай за 8 місяців 2024 року експортував в Україну товарів на $8,9 млрд

Україна відвантажила до Болгарії, Туреччини та Єгипту 1,31 млн тонн напівфабрикатів

Тарифи на залізничні перевезення  руди та зерна мають бути різними – ФРТУ

Укрзалізниця хоче збільшити тарифи на перевезення будівельних матеріалів на 52%

Верховна Рада прийняла закон про підвищення податків

Більшість бізнесу очікує зростання – ЄБА

Економічне бронювання не вирішить проблему з дефіцитом кадрів – Риженков

Німеччина додатково виділяє Україні 100 млн євро для проходження зими

Британська металургія закликає пришвидшити впровадження аналога CBAM

Металургія Індії потребує $280 млрд інвестицій для декарбонізації

Нафтогаз розраховує пройти зиму за рахунок українського газу

ЄС готується надати Україні 40 млрд євро кредиту до кінця року без участі США

Імпорт холоднокатаних рулонів у США зріс на 60,2%

ВСІ НОВИНИ ⇢