Європейська рахункова палата зафіксувала нераціональне використання коштів на зелене відновлення

Екологія Економіка Новини
Європейська рахункова палата зафіксувала нераціональне використання коштів на зелене відновлення

Європейська рахункова палата (ECA) зафіксувала переоцінку витрат на кліматичні проєкти та неправильний підрахунок фактично витрачених сум у таких країнах ЄС як Хорватія, Греція, Словаччина та Португалія. Результати аудиту відомство оприлюднило у своєму звіті.

Перевіряльники ЄС виявили, що Хорватія та Португалія завищили потенційні кліматичні внески в деякі проєкти, такі як екологічно чистий міський транспорт та адаптація лісів до зміни клімату. Попри виявлення позитивного побічного впливу на клімат, аудитори ЄС стверджують, що обидві країни-члени збільшили частку коштів, розраховану і заплановану на “кліматичні дії” за формулою Європейської Комісії.

Вони нагадали, що внесок у “зелений” перехід стосується реформ та інвестицій у “зелені” технології та потужності, включаючи біорізноманіття, енергоефективність, реконструкцію будівель та циркулярну економіку.

У Греції “зелені” кошти виділили на будівництво нової гідроакумулюючої електростанції, але вплив будівництва на навколишнє середовище оцінити забули. Словаччині аудитори ЄС вказали на те, що в рамках модернізації гідроелектростанцій, біогазових і біометанових установок було встановлено занадто високий бюджет для досягнення поставленої мети, і поставили під сумнів амбітність цілей проєктів: “Суми, затверджені Словаччиною для цих проєктів, відповідають 30% кошторисних витрат на реалізацію заходів.

Таким чином, решта 70% підтримки може бути спрямована на досягнення лише 6% від запланованого, що свідчить про те, що захід міг би бути досягнутий за меншу частину витрат, оскільки мета була встановлена дуже низькою”, – йдеться у звіті ECA.

В процесі перевірки виявився також “незрозумілим” загальний внесок у перехід Фонду відновлення та стійкості (RRF), який створили для відновлення ЄС після пандемії. Станом на лютий 2024 року, він виділив €275 млрд на підтримку кліматичних цілей ЄС в усьому блоці. Але ефективність використання цих коштів аудитори поставили під велике питання.

Олів’є Вардакуліас, координатор з питань фінансів та субсидій неурядової організації Climate Action Network (CAN) Europe, розповів Euronews, що методологія інтеграції клімату, яка використовується в рамках RRF, призводить до завищення фактичних інвестицій у клімат та “зелений перехід”, а положення про управління RRF не забезпечують ефективного моніторингу.

Він вважає, що держави-члени зараз повинні взяти до уваги висновки звіту й терміново прискорити освоєння існуючих фондів для справжніх інвестицій у “зелений перехід

Новини

17 Вересня 2024

ФДМУ продовжив прийом заявок на участь в аукціоні з приватизації Білгород-Дністровського

Україна може розпочати експорт біометану в Європу

Туреччина збільшила імпорт залізної руди на 58%

Китай за 8 місяців 2024 року експортував в Україну товарів на $8,9 млрд

Україна відвантажила до Болгарії, Туреччини та Єгипту 1,31 млн тонн напівфабрикатів

Тарифи на залізничні перевезення  руди та зерна мають бути різними – ФРТУ

Укрзалізниця хоче збільшити тарифи на перевезення будівельних матеріалів на 52%

Верховна Рада прийняла закон про підвищення податків

Більшість бізнесу очікує зростання – ЄБА

Економічне бронювання не вирішить проблему з дефіцитом кадрів – Риженков

Німеччина додатково виділяє Україні 100 млн євро для проходження зими

Британська металургія закликає пришвидшити впровадження аналога CBAM

Металургія Індії потребує $280 млрд інвестицій для декарбонізації

Нафтогаз розраховує пройти зиму за рахунок українського газу

ЄС готується надати Україні 40 млрд євро кредиту до кінця року без участі США

Імпорт холоднокатаних рулонів у США зріс на 60,2%

ВСІ НОВИНИ ⇢