Банки піднімають планку зростання

Точка зору

Банки планують збільшити цого року видачу беззаставних кредитів на 40-50%, незважаючи на жорстку конкуренцію з фінансовими компаніями. Банкіри вважають, що їхня цільова аудиторія відрізняється від клієнтів фінкомпаній. Не бояться вони конкуренції ще й тому, що ресурси фінкомпаній дорожчі, а список пропонованих клієнтам послуг – менший.

Банки мають намір розвинути тенденцію минулого року і збільшити цього року видачу споживчих кредитів. «У 2017 році ми приросли вдвічі, у 2018-му в планах приріст на 50%», – заявив голова правління Банку Форвард Андрій Кисельов в ході круглого столу «Бум споживчого кредитування: чи не стане він новою проблемою для системи», організованого «Фінансовим клубом».

Альфа-Банк, який є одним з лідерів сегмента кредитування населення, планує збільшити портфель кеш-кредитів на 40%. Такі прогнози директор департаменту з розвитку роздрібних продуктів Альфа-Банку Олексій Пузняк пояснив очікуваннями українців. «Якщо вони вірять, що ситуація поліпшуватиметься, споживатимуть більше, братимуть кредити. Якщо ж вважають, що ситуація буде погіршуватися, починають накопичувати. Якщо вектор очікувань не зміниться, то в 2018 році буде зростання», – пояснив він.

Паралельно посилюється конкуренція з боку фінансових компаній. За даними Нацкомфінпослуг, за дев'ять місяців 2017-го вони видали населенню кредитів на 17,5 млрд грн.

Але банки такої активності не бояться. «Ми дуже шанобливо ставимося до конкуренції з їхнього боку. Справа в тому, що банки дуже зарегульовані, ми повинні стежити за виконанням безлічі нормативів, тоді як у фінкомпаній таких регуляцій немає. Тому вони більше працюють в творчому середовищі, можуть пропонувати технологічні рішення», – говорить Андрій Кисельов.

Наприклад, активність банків обмежує необхідність формувати резерви під майбутні ризики, аж до 100% резервування за позичальником, у якого є прострочення в будь-якому іншому банку. На думку Андрія Кисельова, з погляду регуляції фінансові компанії нагадують банки 2000-х років, коли можна було робити все.

Анатомія конкуренції

Але є у фінкомпаній також чимало стримуючих факторів. Перший – вони не можуть емітувати картки і відкривати розрахункові рахунки. «Поки у фінкомпаній немає таких можливостей, вони матимуть потребу в комерційних банках. Адже будь-який найкращий інтерфейс потрібно до чогось прив'язати», – вважає Андрій Кисельов.

Крім того, у фінкомпаній обмежені джерела фінансування. «Поки на фінансовому ринку не з'являться інструменти для довгого фондування, у фінкомпаній джерелами коштів будуть або акціонери, а це, як правило, не більше $3-5 млн, або ті ж самі банківські кредити, але обсяги такого фінансування на одного позичальника (тобто на фінкомпанію) обмежені», – пояснює Андрій Кисельов. Крім того, якщо фінкомпанії працюватимуть на позикових коштах, вони програватимуть банкам у вартості кредитних продуктів для населення.

Більш того, банки визнають: через жорстке регулювання вони змушені стримувати свої апетити, в результаті частину ринку роздрібного кредитування все одно «підхоплять» фінкомпанії. Наприклад, ще в грудні минулого року Нацбанк рекомендував банкам більш консервативно оцінювати ризики споживчого кредитування. «Споживче кредитування залишатиметься у фокусі уваги НБУ, двічі на рік регулятор буде оцінювати стан ринку і пов'язані ризики. За необхідності НБУ посилить правила оцінки кредитного ризику банків за такими позиками або запровадить макропруденційні заходи, щоб обмежити зростання споживчих кредитів», – заявляли в НБУ.

Сплеск активності фінкомпаній може статися вже цьогоріч, щоправда, істотними втрати банків не будуть. Олексій Пузняк вважає, що у банків і фінкомпаній різні цільові аудиторії. Наприклад, середній чек споживчого кредиту у банків – 11 тис. грн, а у фінкомпаній – близько 5 тис. грн. «Новим клієнтам ми видаємо в середньому 27 тис. грн, 44-46 тис. грн – існуючим. Це не гроші до зарплати. У фінкомпаній дрібні чеки, але вони примудряються на них заробляти. Банки поки не навчилися цього», – говорить Олексій Пузняк.

Руденко Виктория

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢